in

Werken met Photoshop: Klonen in perspectief

Soms lijkt een reparatie die er op het eerste gezicht erg simpel uit lijkt te zien, bij nader inzien toch heel lastig. Dat komt vaak door het perspectief in de foto, waardoor je nergens passend bronmateriaal kunt vinden. We bekijken eerst hoe je kunt klonen in perspectief in Photoshop. In deel twee laten we je een andere oplossing zien voor het retoucheren in perspectief.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Perspectiefprobleem

Je hebt soms van die reparatieklusjes die op het oog heel simpel lijken te zijn, totdat je daadwerkelijk probeert om met het Kloonstempel of het Retoucheerpenseel aan de slag te gaan. Dan blijkt het perspectief in de foto de grote spelbreker. Door dat perspectief heeft al je potentiële bronmateriaal nét even de verkeerde vorm, of verkeerd lopende structuurlijnen. Via het venster Bron klonen kun je weliswaar proberen om het Kloonstempel te spiegelen of te draaien, maar meestal zal dat niet afdoende blijken.

Meer leren over het kloonstempel? In dit artikel leggen we uit hoe het gereedschap werkt.

Een op het oog eenvoudige retoucheerklus is soms onverwachts lastig, omdat het perspectief in de foto ervoor zorgt dat je nergens passend bronmateriaal kunt oppikken.

Filter Perspectiefpunt

Gelukkig heeft Photoshop daar een speciaal Filter voor, dat Perspectiefpunt heet. Dit is een van die filters die al vrij lang bestaan, maar een beetje in de vergetelheid zijn geraakt. Nadat je het filter hebt opgeroepen, trek je eerst een raster waarmee je Photoshop vertelt hoe het perspectief in de foto verloopt. Je kunt het raster zelf ook uitzetten (dat hebben we in de video gedaan), zodat je alleen de omlijning ziet. Trek het raster langs een paar duidelijke lijnen; daarna kun je het aan de zijkanten uitrekken als je meer beeld wilt bedekken. Je kunt ook meerdere rasters ten opzichte van elkaar plaatsen, zodat Photoshop ook weet waar bijvoorbeeld een muur (met perspectief) en waar de grond (met perspectief) is. Voor deze foto hoeven we overigens alleen het perspectief van het grondvlak aan te geven, maar je kunt dus zelfs ‘om een hoekje’ werken in dit filter!

Begin met een raster aan te brengen, waarmee je het filter vertelt hoe het perspectief loopt. Trek het raster langs een paar stenen die het perspectief goed weergeven, en vergroot het dan door in het midden te trekken.

Klonen en retoucheren

Nu kun je overschakelen naar Klonen of Retoucheren. Het penseel werkt precies hetzelfde als het normale kloonstempel of retoucheerpenseel, alleen wordt er geen rondje als penseel getoond. Het penseel is ook geen rondje, maar een ovaaltje dat is gebaseerd op het perspectief. Je ziet wel het kloonmateriaal binnen dit ovaaltje, dus je kunt goed zien waar je werkt. Net als altijd geef je dus eerst het bronmateriaal op door daarop met de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt te klikken, en begin je dan met schilderen op het punt dat geretoucheerd moet worden. Je zult zien dat je materiaal nu perfect de perspectieflijnen volgt, waardoor het retoucheren weer ouderwets simpel wordt.

Meer leren over retoucheren in Photoshop? In dit artikel gaan we dieper in op het retoucheerpenseel.

Nadat je zo het perspectief hebt aangegeven, kun je eenvoudig gaan klonen of retoucheren. De vorm van je penseel zal een ovaaltje zijn en de inhoud volgt exact het perspectief.

Meer over retoucheren in Photoshop met perspectief

Dit artikel was deel 1 van de Quickstarts over retoucheren in perspectief in Photoshop. Lees ook deel twee van het artikel, waarbij we door middel van kopiëren en plakken een storend element wegwerken in een foto met perspectief. 

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Springstaartjes fotograferen: zo stel je scherp op 1 millimeter

Werken met Photoshop: Repareren in perspectief