in

Werken met Photoshop: Repareren in perspectief

In het eerste deel van deze quickstart hebben we gezien hoe mooi dat Perspectiefpunt-filter werkt. Helaas lukt dat niet altijd, want soms zijn de lijnen in werkelijkheid niet recht. Maar ook daar valt een mouw aan te passen! In dit tweede deel leggen we uit hoe je dat kunt doen.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Kronkelige lijnen

Bij het gebruik van het Perspectiefpunt-filter, zoals we hiervoor hebben besproken, is het wél belangrijk dat de lijnen oorspronkelijk netjes recht en parallel liepen, zodat we alleen een perspectiefprobleem hebben. In de praktijk is dat echter niet altijd het geval, en dan hebben we een probleem erbij. Een goed voorbeeld hiervan is een foto die in een dorpje in Italië is gemaakt. Misschien is hier een Nederlandse voetbalfan langs geweest, maar die oranje straattegel wilden we toch echt weghalen. Ook klonen met het Perspectiefpunt-filter zal in deze foto echter niet lukken door de kronkelig neergelegde straatstenen.

Bij dit straatje zal ook het Perspectiefpunt-filter geen soelaas bieden, omdat de tegels van nature al niet netjes zijn neergelegd. Er zit een soort golfbeweging in, waardoor het raster van dit filter niet meer klopt.

Kopiëren naar nieuwe laag

De oplossing in situaties als deze is om al die mooie reparatiegereedschappen te vergeten en via kopiëren te gaan werken. Als je een complete of halve tegel kopieert naar een nieuwe laag, kun je die nieuwe laag niet alleen zo verschuiven dat de gekopieerde tegel boven de oranje tegel komt te liggen. Je kunt hem daarna ook zo vervormen dat de gekopieerde tegel precies over de oranje tegel heen past. Selecteer een geschikte tegel met de Veelhoeklasso, liefst een tegel die dichterbij ligt en dus wat groter is. Is er geen tegel met ongeveer dezelfde lengte, doe dit dan in twee stappen en kopieer eerst de ene en dan de andere kant. Neem de selectie iets ruimer dan de tegel. Vervolgens kopieer je de selectie naar een nieuwe laag met de toetscombinatie Ctrl en J (Mac: Cmd en J). Schakel dan over naar het Verplaatsen-gereedschap en plaats de selectie boven de oranje tegel. Uiteraard past dit niet meteen perfect, maar dat fiksen we zo!

Wil je meer leren over het maken van selecties in Photoshop? In dit artikel geven we je 3 verschillende manieren om selecties te maken.

Kopieer een tegel (of twee halve tegels) naar een nieuwe laag, en verschuif die laag vervolgens, zodat de tegel zo goed mogelijk de oranje tegel bedekt.

Vervormen en maskeren

Tenslotte kun je de (halve) tegel(s) precies passend maken door die te vervormen. Kies Bewerken, Transformatie, Vervormen en trek en duw net zolang aan de hoekpunten en de zijkanten tot de tegel precies past. Daarna kun je nog een masker toevoegen om de randjes met een zacht Penseel te bewerken, zodat je ook daar niet meer ziet dat de tegels in verschillende lagen zitten. Verderop zie je overigens nog wat oranje doordat er een auto is langsgereden toen de verf nog nat was, maar zoiets haal je gemakkelijk even weg met het gewone Kloonstempel. 

Wil je meer leren over het transformeren in Photoshop? In dit artikel leggen we uit hoe je je onderwerp kunt vervormen in Photoshop.

Door de lagen te vervormen, kun je de tegel(delen) precies op maat maken. Met een masker verdoezel je vervolgens de randen, zodat je daar ook geen harde overgangen meer ziet.

Meer over retoucheren in Photoshop met perspectief

Dit artikel was deel 2 van de Quickstarts over retoucheren in perspectief in Photoshop. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarbij we door middel van het filter: perspectiefpunt kunnen klonen in perspectief.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Photoshop: Klonen in perspectief

Fotowedstrijd de opdracht: Afstand