in

Wild fotograferen in Nederland – roofvogels


20 mei 2020, 10:07

In deze serie geven we je tips en tricks over het fotograferen van wild in Nederland. Van kleine insecten tot grote grazers. We vertellen je wat over de dieren en geven je tips over hoe je ze het beste op de foto zet. Dit keer vertellen we je alles over de verschillende soorten roofvogels in Nederland.

We hebben inmiddels al een redelijk aantal wilde diersoorten behandeld, waaronder ook een aantal vogelsoorten. Eerder bespraken we al de uilen die je in Nederland kunt vinden en de kleine vogeltjes die je in je tuin tegen kunt komen.

Volgens de Vogelbescherming leven er 21 soorten roofvogels in Nederland. Een aantal daarvan zijn echter zeer zeldzaam en komen slechts sporadisch voor. Bijvoorbeeld de vale gier, die je alleen in Nederland tegenkomt als er bijvoorbeeld niet genoeg voedsel te vinden is op de plekken waar hij normaal nestelt. Hieronder lichten we vier soorten uit, meer informatie over deze en andere roofvogels vind je op de website van de Vogelbescherming.


Foto: Bijke172, een vale gier

De beste tijd om roofvogels te spotten

Echt één bepaalde tijd om roofvogels te spotten is er niet. Sommige vogels trekken rond, andere zijn het hele jaar in Nederland. Allemaal hebben ze een heel eigen leefomgeving, waardoor je dus per vogel even moet kijken waar je heen moet. Wel jagen ze vrijwel allemaal overdag, wat het niet alleen makkelijker maakt om ze te vinden, maar ook om ze op de foto te zetten.


Foto: IRMOS, een havik

Soorten roofvogels

Buizerd

De buizerd is de meest voorkomende roofvogel van Nederland, hij valt ook goed op en is redelijk gemakkelijk te spotten. De buizerd is een flinke vogel met ‘gevingerde’ vleugels. Hij jaagt vaak op open land, waardoor je hem vaak op paaltjes of andere verhogingen kunt zien zitten, of in cirkels vliegend boven een veld. De kleur van de buizerd verschilt vaak per exemplaar, dit kan van donkerbruin tot bijna wit zijn.

De buizerd is vrijwel overal te vinden. Onder zijn leefgebied vallen bossen en boerenland maar ook kleine bosjes in steden. Als er een goede nestelplaats is en een plek om te kunnen jagen is de buizerd tevreden. Mensen die in de leefgebieden van de buizerd wonen hebben vast al eens een buizerd horen roepen. Het is een hoge scherpe roep, die ze vaak tijdens het vliegen uitstoten. De roep luister je hier.


Foto: Bjornberg

Torenvalk

Lang was de torenvalk de meest talrijke roofvogel van Nederland, maar hij is van zijn troon gestoten door de buizerd. De torenvalk is het meest herkenbaar aan het bidden, de vogel hangt dan in de lucht stil boven een veld, op zoek naar prooi. De torenvalk eet voornamelijk muizen, maar als er daar niet genoeg van zijn, vangt hij ook kleine vogels zoals mussen.

Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een roodbruine rug. Een vrouwtje heeft ongeveer dezelfde kleur kop, maar een mannetje heeft een grijsachtige kop. De vogels hebben een vrij lange, donkere staart en gestippelde vleugels. De roep van de valk is kort en hoog en wordt vaak snel achter elkaar herhaald. De roep luister je hier.


Foto: gladiola

Sperwer

De sperwer eet voornamelijk andere vogels en dan vooral kleinere zangvogels. De vogel broedt het liefst in bossen en halfopen gebieden, iets wat een beetje beschutting biedt. Buiten het broedseizoen leven de vogels ook in open gebieden.

De sperwer is niet veel groter dan de torenvalk. Het is een grijze vogel met een lichte onderbuik, die altijd gestreept is. Ook de staart is vaak gestreept en soms ook de vleugels. De sperwer heeft een vrij hoge, schrille roep die een beetje vragend klinkt. De roep luister je hier.


Foto: hulsman

Zeearend

De zeearend broed nog niet lang in Nederland en is dan ook nog een vrij zeldzame vogel om tegen te komen. Toch vonden we deze vogel het noemen waard vanwege zijn imposante uiterlijk. De zeearend leeft in waterrijke gebieden waar hij op vis en watervogels jaagt, soms eet de vogel ook aas.

De zeearend is een zeer grote roofvogel, met een spanwijdte van 193-244 cm. De vleugels van de zeearend zijn net zoals die van de buizerd ‘gevingerd’. De vogel is vaak donkerbruin, met een lichte kop, een witte staart en een gele snavel. De roep van een zeearend klinkt bijna als de roep van een meeuw, het is een hoog, snel geluid. De roep luister je hier.


Foto: gladiola

Hoe zet je ze dan op de foto?

Bij vogelfotografie is het altijd handig om een flinke telelens bij te hebben, roofvogels zijn daar geen uitzondering op. Een lens van minimaal 400 mm komt zeker van pas. Kies voor een primelens voor de beste lichtkwaliteit en kies voor een zoomlens om flexibeler te kunnen werken met de afstanden.

Naast bereik is snelheid een belangrijk punt. Roofvogels zijn vaak enorm snel. Zeker tijdens de vlucht kan het lastig zijn om ze op de foto te zetten. Kies daarom voor een lekker hoge sluitertijd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte. Draai je diafragma helemaal open, zodat je zoveel mogelijk licht opvangt. Je iso wil je natuurlijk het liefst zo laag mogelijk houden, maar zet ook deze, als het nodig is, wat omhoog.

Roofvogels hebben een enorm goed zicht. Ze kunnen kleine muizen vanuit een paar meter in de lucht door een grasveld zien lopen. Daarom is de kans groot dat ze jou zien, voordat jij hen ziet en dat ze dan weg zijn voordat jij de kans krijgt om je camera te richten. Zorg daarom voor een goede camouflage. Draag geen felle kleuren en beweeg rustig als je in de buurt van een roofvogel komt. Op die manier val je minder op. Je kunt natuurlijk ook in een camouflagetentje gaan zitten of in een schuilhut.


Foto: Vivo, een rode wouw

Meer lezen?

Andere artikelen uit deze serie vind je hier.

Contrast in je foto’s: werken met licht en donker

8 tips voor het fotograferen van honden