in

Wildlife fotografie in de dierentuin: 6 tips


27 februari 2020, 09:27

De dierentuin is dé plek voor exotische wildlife fotografie als je geen geld hebt om een verre reis te boeken. Maar hoe zet je die dieren nou zo op de foto dat het net lijkt alsof je wél die verre reis hebt gemaakt? Wij hebben een aantal tips voor je.

Kom op het juiste tijdstip

Kom net na openingstijd. Dan zijn er nog niet zo veel bezoekers en komen de dieren net uit hun nachtverblijf, dus zijn ze actief. Met een beetje geluk zijn er ook een hoop dieren die net eten krijgen, zodat ze lekker beweeglijk zijn. Het is natuurlijk fijn voor de foto’s als het mooi weer is, maar de dagen waarop het heerlijk warm, zonnig weer is kun je ook beter vermijden. Door het warme weer hebben de dieren namelijk minder energie en is de kans groot dat ze lekker in de zon liggen te pitten als je langsloopt. Op een wat koudere dag, is de kans veel groter dat ze ook echt bewegen. Een bewolkte dag zorgt er ook voor dat je minder reflectie hebt op eventueel glas.


Foto: momentsbywendy

Let op de omgeving

Het is natuurlijk leuk als je het dier op de foto krijgt, maar als er een hek achter staat, wordt het toch opeens een minder tof beeld. In een dierentuin is het enorm lastig, maar probeer erop te letten dat er geen kunstmatige dingen in je foto staan. Bij bijvoorbeeld leeuwen is dat extra lastig. Er is vaak een hoop gras in hun verblijven te vinden, terwijl hun natuurlijke omgeving helemaal niet zo groen is. Een echte uitdaging dus!


Foto: annaseb

Laag diafragma

Gebruik een zo laag mogelijk diafragmagetal, zo wordt de achtergrond mooi wazig en heb je minder last van de omgeving. Neem ook een telelens mee zodat je de dieren lekker dichtbij kunt halen.


Foto: BasvanHulst-Kuiper

Achter tralies

Voor sommige verblijven staan enorm hoge tralies of hekken, hier kun je gemakkelijk doorheen fotograferen door je diafragmagetal zo laag mogelijk te zetten en je lens zo dicht mogelijk op de tralies te houden. Om ervoor te zorgen dat je lens niet beschadigd kun je een zonnekapje op je lens zetten.


Foto: Awake78

Neem de tijd

Je hebt een kaartje gekocht en bent naar de dierentuin gereden, dus dan heb je waarschijnlijk wel de hele dag de tijd. Kijk daarom eens rustig rond. Bestudeer het gedrag van de dieren en zoek de beste plek langs het verblijf om te gaan staan voor een mooie foto. Heb geduld. Wil je van dat ene dier een foto maken, maar staat hij gewoon net niet op de juiste plaats? Ga er even bij zitten en blijf gewoon een tijdje wachten. Of kom later nog een keertje terug. Geduld is een schone zaak!


Foto: ilya-eos450d

Richt op de ogen

Richt op de ogen van het dier en probeer die scherp te stellen. Op die manier krijg je een sprekende blik in je foto.


Foto: TaraKiekt

Meer lezen over dierentuinfotografie? Lees dan: Foto-toerist in de dierentuin.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Grijsverloopfilters – waar moet je op letten?

Krijg een gratis videocursus en korting op Zoom Academy!