in

Wolken maken de foto18 juli 2014, 11:20

Wolken zijn een belangrijk, zoniet het belangrijkste onderdeel van een landschapsfoto. Ze sturen het licht of houden het tegen. Maurice Hertog legt het uit en geeft je handige tips.

In de landschapsfotografie bepaalt het wolkendek meestal welk, hoeveel en in welke mate licht op je sensor gaat vallen. Ook reflecteren wolken vaak de zonsopgang en -ondergang, gloeiend in prachtige kleurrijke tinten. Daarmee worden wolken automatisch een van de belangrijkste onderdelen van veel landschapsfoto’s en kunnen zij vaak een foto maken of breken.

Zelfs nadat (of voordat) het licht op haar best is, kunnen interessante wolkenpartijen in de lucht mooie fotografische condities creëren, denk bijvoorbeeld maar aan de term “Hollandse luchten”. Een goed voorbeeld is deze foto van afgelopen april, genomen in het Zuid-Limburgse Heuvelland waar ik woon en werk. Die avond was een prachtige zonsondergang door het wolkenspel in combinatie met de ondergaande zon, maar ik was vroeg in de buurt en besloot een bezoekje te brengen aan de Abdij van Mamelis. De dreigende wolken werden al van links verlicht door de laagstaande zon, waardoor er mooie kleurschakeringen in de wolken kwamen.

Mooie wolken over Mamelis

Deze foto had niet gewerkt bij een wolkenloze hemel en het dichttrekken van het wolkendek enkele minuten later bewezen dat de sfeer ook weg was met een donkergrijze deken. Wolken zijn in mijn ogen uitermate belangrijk voor goed licht. Sterker nog, het beste licht ontstaat als de wolken als grote reflectoren gaan dienen. Er ontstaat dan automatisch een spel van schaduw en licht wat werkt op elk landschap.

Het vangen van het mooi licht tijdens de zonsopgang- en ondergangen is natuurlijk een vereiste voor mooi licht in je foto’s, maar het helpt zeer als je leert welke weerpatronen helpen om mooie luchten te krijgen. Ook al is het voorspellen van het weer zelfs voor weerinstituten nog een uitdaging, hebben succesvolle landschapsfotografen een derde oog voor de juiste weerspatronen. Online weersvoorspellingen helpen daarbij, zeker als ze uur-voor-uur de voorspellingen bijwerken. Door sattelietkaarten met het wolkendek erop geprojecteerd te gebruiken, kun je voorspellen hoe het wolkendek er over een uur of over twee uur bijligt.


Wolken als reflectoren

Tips

Het verkrijgen van dat derde oog kost tijd en vaak zul je er flink naast zitten, daarom volgen er hier een paar tips om de beste wolken voor het beste licht te krijgen:

• Gedeeltelijk bewolkte luchten hebben de beste kans voor mooie kleurrijke zonsondergangen. Je wilt voldoende wolken in de lucht om het licht te reflecteren, maar natuurlijk niet teveel, want dan blijft het een grijze boel.

• Blijf zo lang mogelijk op je locatie. Het ergste wat je kunt overkomen, en mij is het te vaak gebeurd, is dat je in de auto op weg naar huis de meeste prachtige luchten voorbij ziet komen. Neem ook de tijd voorafgaand aan het gouden uur om optimaal gebruik te maken van het veranderende wolkenbeeld.

• Wolken zonder structuur leveren weinig op. Hoewel loden dekens soms open kunnen breken met verrassende resultaten is de kans groot dat ze dicht blijven. Je wolken moeten openingen bieden en structuur hebben voor het beste resultaat.

• Als er regenfronten of zelfs stormfronten op komst zijn of net overtrekken, is het beste moment om erop uit te trekken. Vaak leveren dit gigantische en prachtig gedefinieerde wolken op die net of net nog openbreken. Alles wat je nodig hebt, is een klein gat aan de horizon, daar waar de zon is, om de hemel letterlijk in brand te zetten.

Zo heb je hopelijk wat tips om je derde oog te ontwikkelen en te genieten van al het vuurwerk wat Moeder Natuur voor ons in petto hebben!


Vuurwerk aan de horizon

Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuw: Pentax XG-1 met 52x optische zoom

Review: Panasonic Lumix DMZ-FZ1000