in

Workshop IrfanView

01. Installatie

Allereerst breng je een bezoekje aan de website IrfanView om de software te downloaden. Onder het menuonderdeel Download heb je de mogelijkheid om het installatiebestand van 1,32 MB vanaf meerdere bestandslocaties binnen te halen. Kies een locatie uit en doorloop de installatiewizard. Je bepaalt onder andere of je een snelkoppeling op het bureaublad wilt plaatsen en of je bepaalde bestanden met IrfanView wilt associëren. Dat is handig wanneer je bepaalde afbeeldingsformaten automatisch met deze fotoviewer wilt openen, zodra je erop dubbelklikt.

02. Nederlands taalpakket

Bij het opstarten van IrfanView, zul je merken dat het programma Engelstalig is. Gelukkig is er een Nederlands taalpakket beschikbaar. Surf naar IrfanView en klik aan de linkerkant van de webpagina op IrfanView languages. Download de Installer-versie en start daarna het exe-bestand. Klik op Install om het Nederlandse taalpakket te installeren. Navigeer in het programma naar Options / Change language en selecteer NEDERLANDS.DLL. Bevestig met OK, alle menu’s worden nu direct vertaald. Sommige onderdelen van de software blijven overigens nog wel Engelstalig.

03. Foto’s bekijken

In het hoofdvenster van IrfanView bekijk je gemakkelijk foto’s of andere afbeeldingen. Je sleept het bestand simpelweg naar het programma, en het wordt meteen weergegeven. Via de pijltjesknoppen zijn de overige foto’s in de map bereikbaar. In- en uitzoomen gaat via de knoppen met het vergrootglas. Als je meerdere foto’s tegelijk wil bekijken, dan ga je naar Start / Alle programma’s / IrfanView / IrfanViewThumbnails. Zoek met behulp van de mappenstructuur de juiste bestanden op in het hulpprogramma. Zodra je dubbelklikt op een afbeelding, opent de fotoviewer van IrfanView.

04. Diavoorstelling

Wil je een complete map met foto’s bekijken, dan klik je in het hoofdprogramma van IrfanView op de knop Diavoorstelling. Er verschijnt een nieuw venster, waarin je de weergave bepaalt. Zoek aan de rechterkant alle foto’s op die je wil bekijken. Nuttig is dat je bestanden uit verschillende mappen kunt selecteren. Beslis hoeveel seconden er tussen de dia’s moeten zitten. Het is leuk om een willekeurige volgorde te selecteren en een mp3-bestand als achtergrondmuziek af te spelen. Ook voeg je indien gewenst teksten toe. Klik op de knop Speel diavoorstelling om deze te starten.

05. Tekenpallet

Wanneer je een pijltje, penseelstreek, of een simpele vorm wil toevoegen aan de afbeelding, dan regel je dat met het Tekenpallet. Je opent dit onderdeel via Bewerken / Tekenpallet tonen. Er verschijnt een verplaatsbaar dialoogvenster in beeld, waarmee je simpele elementen aan de foto toevoegt. De dikte van de lijnen selecteer je in het tekstveld onder Grootte. Verder heb je de mogelijkheid om vlakken op te vullen, waarbij je uiteraard zelf de voor- en achtergrondkleur bepaalt. Tevens kun je een gum gebruiken om een ongewenst gedeelte van de afbeelding weg te halen.

06. Weergaveopties

Je beslist zelf op welke wijze je de afbeeldingen in IrfanView wilt weergeven. Ga in het menu naar Weergave / Weergave opties. Handig is de mogelijkheid om de foto’s aan te passen aan de grootte van het venster. Op die manier hoef je geen schuifknoppen te gebruiken om de foto in beeld te brengen. Verder kun je er ook voor kiezen om de werkelijke grootte van de afbeelding te tonen. In het menuonderdeel Weergave beschik je ook over opties om bepaalde werkbalken te verbergen of een volledig scherm te activeren.

Skins

Vind je de standaardinterface van IrfanView er nogal oubollig uitzien? Geen probleem, want je vervangt moeiteloos de knoppenbalk. Je gaat eerst naar IrfanView en klikt op Toolbar skins. Vervolgens maak je een keuze door op een ontwerp te dubbelklikken, waarna je het zip-bestand uitpakt naar de map C:Program FilesIrfanViewToolbars. Je activeert de nieuwe knoppenbalk door te navigeren naar Eigenschappen / Werkbalk. Ten slotte klik je op de juiste naam en bevestig je met OK
 

07. Uitsnede maken

Bij foto’s waarop alleen het onderwerp belangrijk is, maak je eenvoudig een uitsnede. Op die manier word je bijvoorbeeld niet afgeleid door een hinderlijke achtergrond en bovendien is het een efficiënte manier om een afbeelding kleiner te maken. Eerst maak je met de cursor een selectie door een vierkant te plaatsen rond het betreffende onderwerp. Vervolgens ga je naar Bewerken / Selectie uitsnijden. De foto wordt direct aangepast. Navigeer naar Bestand / Opslaan als om de bewerking te bewaren. Let op dat je hierbij de juiste locatie en een geschikt bestandsformaat kiest.

08. Panorama afbeelding

Bij het fotograferen vanaf een uitkijktoren is het onmogelijk om het volledige uitzicht op een foto vast te leggen. Gelukkig biedt IrfanView daarvoor een nuttige oplossing, je kunt afbeeldingen aan elkaar plakken. Je opent het juiste menu via Afbeelding / Maak panorama afbeelding. Klik op Afbeeldingen toevoegen en zoek de bestanden op. Middels de knoppen Omhoog en Omlaag plaats je ze in de goede volgorde. Klik op Maak panorama om het resultaat te bekijken en sla het eventueel op. Het is ook mogelijk om de afbeeldingen verticaal onder elkaar te plaatsen.

09. Grootte wijzigen

Het wijzigen van de grootte van een afbeelding kan nodig zijn wanneer het bestand aan bepaalde afmetingen moet voldoen voor een website of een fotoboek. Ga naar Afbeelding / Grootte wijzigen. Bij de optie Nieuwe grootte wijzig je handmatig de afmetingen voor de breedte en hoogte. Je gebruikt hierbij de eenheden pixels, centimeters of inches. Tevens kunt het percentage van de verhoudingen wijzigen. Verder zie je aan de rechterkant enkele standaardafmetingen staan die je kunt kiezen. Sluit het dialoogvenster met OK en sla de bewerking op.

10. Rode ogen corrigeren

Als je weleens portretfoto’s met flitslicht maakt, dan herken je vast de rode ogen. Deze ontstaan doordat de pupillen niet snel genoeg reageren op het omgevingslicht, waardoor er rode bloedvaten van het netvlies te zien zijn. De meeste fotobewerkingsprogramma’s hebben een functie om het op een realistische manier te corrigeren. Gebruik de zoom-knop met het vergrootglas om de ogen goed in beeld te brengen en maak een zorgvuldige selectie met de cursor. Navigeer in het menu daarna naar Afbeelding / Rode ogen reductie.

11. Horizon recht maken

De meeste mensen fotograferen een beetje schuin, omdat het lastig is om een camera zonder statief helemaal recht te houden. Foto’s met een scheve horizonlijn zijn bepaald geen streling voor het oog. Gelukkig is het met IrfanView mogelijk om de afbeelding te draaien, waardoor je de horizon rechtmaakt. Open het Tekenpallet via Bewerken / Tekenpallet tonen en klik op het Rotatiegereedschap. Trek vervolgens een lijn met de cursor langs het gedeelte waarlangs de afbeelding zich horizontaal moet uitlijnen. Zodra je de muisknop loslaat, bekijk je direct het resultaat.

12. Klonen

Het is vervelend als een vlekje of een ongewenst onderwerp de foto verpest. Wanneer het hinderlijke element zich op een neutrale achtergrond bevindt, poetst je het met behulp van de functie Klonen gemakkelijk weg door een identiek gedeelte van de foto te verplaatsen. Ga naar Bewerken / Tekenpallet tonen en selecteer het Kloongereedschap. Klik eerst met de rechtermuisknop op de plek waar de pixels vandaan moeten komen en klik vervolgens met de linkermuisknop op het hinderlijke gedeelte. De grootte van het kloongebied bepaal je in het Tekenpallet.

13. Teksten toevoegen

Om iets te verduidelijken plaats je gemakkelijk een tekst binnen een afbeelding. Maak met de cursor een selectie op de plek waar je een tekst wil invoegen. Ga daarna naar Bewerken / Tekst toevoegen aan selectie. Typ de gewenste woorden en klik op de knop Kies Lettertype. Selecteer een mooi lettertype en pas de lettergrootte naar eigen inzicht aan. Ook kun je een andere kleur selecteren en de tekst cursief, vet of onderstreept weergeven. Verder lijn je de woorden links, rechts of in het midden uit. Bevestig met OK om de tekst definitief te plaatsen.

14. Randen

Voor een leuk effect voorzie je de kiekjes van een aantrekkelijke rand of lijst. Zoek een geschikte foto op en navigeer naar Afbeelding / Rand/Lijst toevoegen. De verschillende opties worden vervolgens in een lijstje weergegeven. Bij Frame colors selecteer je één of meerdere kleuren. Je bepaalt de dikte door bij de optie Frame size de waarde voor het aantal pixels te wijzigen. In het Preview-venster zie je direct wat voor effect de rand heeft. Bevestig met de knop OK om de rand aan de foto toe te voegen. Vergeet overigens het bestand niet op te slaan als je de bewerking wil behouden.

15. Kleuren corrigeren

Bent je niet tevreden met de kleuren van je foto? Gelukkig doe je daar eenvoudig iets aan! Open het juiste menu via Bewerken / Kleuren aanpassen. Je ziet twee afbeeldingen naast elkaar, zodat je gemakkelijk de nieuwe en de oorspronkelijke foto met elkaar vergelijkt. Gebruik de schuifknoppen bij Contrast, Gamma correctie en Verzadiging om de weergave aan te passen. Verder stel je naar eigen inzicht een andere kleurbalans in door te spelen met de waarden van de primaire kleuren rood, groen en blauw. Ten slotte heb je ook de mogelijkheid om de Helderheid te wijzigen. Sluit het dialoogvenster met OK.

Transparantie

Helaas kan IrfanView niet omgaan met transparante afbeeldingen. Transparante vlakken worden in het programma namelijk zwart weergegeven en ook als je het bestand opslaat, blijft deze kleur onveranderd. Bij fotobewerkers die wel overweg kunnen met ‘doorzichtige’ plaatjes, zie je in de meeste gevallen een witte kleur of blokjes. Als je dergelijke afbeeldingen wilt bewerken, kunt u daarom beter het gratis programma GIMP gebruiken.
 

Opslaan voor het web

Als je alle extensies voor IrfanView uit stap 21 hebt geïnstalleerd, dan sla je afbeeldingen gemakkelijk aangepast op zodat ze geschikt zijn voor internet. Dat is nuttig indien je wil dat afbeeldingen op je website snel worden geladen. Je opent het juiste onderdeel via Bestand / Opslaan voor het Web. Bij plaatjes met een hoge resolutie, geeft de software eerst de gelegenheid om de afmetingen te verkleinen. Vervolgens maak je in een nieuw dialoogvenster de keuze tussen jpg, gif of png en stel je de kwaliteit in. Je ziet direct wat voor effect de wijzigingen hebben, waarbij je meteen controleert hoe groot het bestand wordt. Je slaat met Save de bewerkte afbeelding op.

16. Effecten toepassen

Afbeeldingen kun je een bijzonder effect geven, zoals regendruppels, olieverf of sepiakleur. Zoek een foto op en maak eventueel een selectie. Navigeer in het menu naar Afbeelding / Effecten / Effectenkiezer. Je ziet de oorspronkelijke en de nieuwe foto staan. Aan de linkerkant bevindt zich een lijstje met alle effecten die je desgewenst toepast. Zo stel je met de optie Blur 2 met behulp van schuifknoppen een vervaging in, om bijvoorbeeld een persoon onherkenbaar te maken. Ook Radial Blur en Zoom Blur kun je hiervoor gebruiken. Maak een keuze en sluit af met OK.

17. Foto’s converteren

Je kunt IrfanView gebruiken om foto’s om te zetten naar een ander bestandsformaat. Ga naar Bestand / Groepsconversie/Hernoemen, zoek de afbeeldingen op en sleep ze naar het onderste deelvenster. Je kunt hiervoor ook de knoppen Toevoegen of Alles toevoegen gebruiken. Bepaal in het uitrolmenu bij Uitvoerformaat het juiste grafische formaat en selecteer onder Doelmap de gewenste locatie. Je klikt vervolgens op Start, waarna het proces begint. Overigens gebruik je het dialoogvenster Groepsconversie tevens om meerdere bestanden een andere naam te geven.

18. Tegelijk bewerken

Zodra je dezelfde bewerkingen op meerdere foto’s tegelijk wilt toepassen, kun je veel tijd besparen. Ga naar Bestand / Groepsconversie/Hernoemen. Voeg de foto’s toe en plaats een vinkje voor Gebruik geavanceerde opties. Klik op de knop Geavanceerd, zodat er een nieuw scherm verschijnt met talloze functies. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle afbeeldingen tegelijk te verkleinen of uitsneden te maken. Daarnaast pas je het contrast aan en verander je de kleurbalans. Maak een keuze en klik op OK. Met Start begint het omzettingsproces.

19. Externe bewerkers

Mocht IrfanView een geavanceerde bewerking niet uit kunnen voeren, dan doe je vanuit het programma rechtstreeks een beroep op andere fotobewerkingssoftware. Klik in het menu op de knop Eigenschappen en ga naar de optie Overige. Kies onder Externe bewerkingsprogramma’s instellen voor Bladeren en zoek het exe-bestand van de betreffende software op, bijvoorbeeld Photoshop Elements of GIMP. Je voegt maximaal drie programma’s toe. Sluit het menu met OK. Via Bestand / Open met bewerker start je de foto direct met het andere pakket op.

20. Bureauachtergrond

Heb je een foto naar tevredenheid bewerkt, dan wil je deze misschien op je bureaublad gebruiken. Ga naar Opties / Als bureaublad achtergrond instellen, waar je de keuze hebt uit vier opties. Gecentreerd weergeeft de foto in het midden, waardoor mogelijk een gedeelte buiten het beeldscherm valt. De optie Naast elkaar gebruik je als er meerdere monitors op de computer zijn aangesloten. Met behulp van Spreiden past het formaat van de afbeelding zich aan aan de grootte van het beeldscherm. Als je niet wil dat de weergave wordt uitgerekt, kies je voor Spreiden (proportioneel).

21. Plugins

Je voegt simpel extra functies toe door middel van uitbreidingen. Surf naar IrfanView en klik aan de linkerkant op PlugIns. Je maakt het voor jezelf gemakkelijk door middels één exe-bestand alle beschikbare extensies te installeren. Klik op de link Software.com – download IrfanView plugins en vervolgens onderaan de webpagina op Download Irfanview Plugins Now. Zorg ervoor dat IrfanView is afgesloten, voor je de installatiewizard doorloopt. Na installatie beschik je onder meer over mogelijkheden om foto’s te e-mailen en video’s te openen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Cactus Wireless Flash Transceiver V6

4 tips voor het aansturen van modellen