in

Yongnuo AF-objectieven. Het redelijk alternatief?


8 november 2016, 10:30

Yongnuo, bekend van de betaalbare TTL-flitsers voor verschillende cameramerken, presenteerde al even geleden een 50mm F1,8 en een 35mm F2 objectief. Ondertussen is dit tweetal uitgebreid met enkele teleconverters en als nieuwste telg een 100mm F2. Tevens zijn er geruchten over een 85mm F1,8.

Dat Chinese bedrijven alles namaken moge bekend zijn, en als je de Yongnuo-objectieven voor het eerst ziet, weet je direct welk merk als voorbeeld heeft gediend: Canon. Klonen kan dus niet alleen met schapen en Photoshop… Zowel van binnen als van buiten is de gelijkenis treffend als het gaat om de 50mm, de 35mm en de teleconverters. Ook de nieuwe 100mm F2 lijkt als 2 druppels water op het origineel van Canon, tot en met de metaalkleurige stippellijn om de behuizing toe.

Identieke constructie?

Aan de binnenkant zijn de 50mm en de 35mm identiek qua constructie aan de (ruim 20 jaar oude!) Canon-versies: hetzelfde aantal lenselementen in dezelfde hoeveelheid groepen. Alleen het diafragma verschilt: zeven bladen in plaats van vijf. Dat is de invloed die het begrip “bokeh” heeft gehad de afgelopen 20 jaar. De nieuwe 100mm wijkt echter iets af van het origineel, wellicht om gezeur over patenten te ontlopen? De 100mm F2 is namelijk opgebouwd uit acht lenselementen in vijf groepen terwijl Canon dat over zes groepen verdeelt en het diafragma is eveneens van wat extra lamellen voorzien. Ook is er geen USM motor aanwezig in de Yongnuo.

Prijs en beschikbaarheid

Yongnuo objectieven zijn leverbaar via de bekende fotodealers en kosten doorgaans minder dan de helft van het origineel. De 50mm voor Canon kost € 69,- en de 35mm F2 kost € 129,-. Er zijn ook Nikon-varianten die op Nikon’s eigen 35mm en 50mm lijken, maar die zijn iets duurder. Wat de 100mm gaat kosten is nog niet duidelijk. De 85mm F1,8 is al zichtbaar op productshots die op het www circuleren, maar officieel bestaat dit objectief nog niet.
www.yongnuo.eu

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DMC-G80

Waar moet je op letten bij het kopen van een statief?