in

Zitten de knoppen niet waar ze horen? Zo verander je de interface van Photoshop

Photoshop kent gigantisch veel mogelijkheden, waardoor je gemakkelijk verdwaalt in dit programma. De menu’s zitten niet alleen boordevol functies die steeds slimmer worden, er is ook nog een hele waslijst aan deelvensters waar je regelmatig doorheen moet spitten. Gelukkig kun je enorm veel veranderen aan het uiterlijk van Photoshop!

 

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Photoshop in de praktijk 2022 in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de nieuwe functies van het fotobewerkingsprogramma.

 

Door het uiterlijk van Photoshop te veranderen, kun jij alsnog snel en gemakkelijk alle functies en gereedschappen vinden die je het vaakst nodig hebt. We gebruiken Photoshop niet allemaal op precies dezelfde manier, vandaar dat het zo handig is dat je veel kunt aanpassen aan de interface.

Niet definitief

Alleen al door enkel de deelvensters die je echt nodig hebt op het scherm te laten staan, terwijl je venstertjes die je amper gebruikt weghaalt, wordt de boel een stuk overzichtelijker. Hierdoor kun je veel sneller en efficiënter met het programma uit de voeten. Wees gerust, je gooit niets definitief weg en de volledige functionaliteit blijft altijd beschikbaar.

Dus stel dat na verloop van tijd jouw manier van bewerken verandert, dan pas je de interface daar gewoon op aan. Ook is het mogelijk om jouw vensterindeling op te slaan, waardoor je op elk moment van de ene naar de andere lay-out kunt overschakelen.

Wat gebruik je en wat niet?

Standaard openen deelvensters zoals Lagen, Kleur of Verlopen, die je via menu-optie Venster uitkiest, in een groot gebied dat tegen de rechterzijde van het programmavenster aangeplakt zit. Dit gedeelte neemt nogal veel ruimte in beslag, waardoor er minder schermruimte overblijft voor jouw foto. Dat kan jammer zijn, omdat het bij fotobewerking natuurlijk allemaal om het beeld draait.

Je kunt een kolom met deelvensters inklappen door op het dubbele pijltje in de kopregel te klikken, dat scheelt alvast.

 

 

Behoorlijk wat schermruimte wordt in beslag genomen door een groep deelvensters.

Nu zijn er vast tabbladen of deelvensters die je niet zo vaak of misschien zelfs nooit nodig hebt. Bijvoorbeeld Bibliotheken, Paden of Patronen. Stel dat je het tabblad Bibliotheken prima kunt missen, klik dan met rechts op dit tabje en kies Sluiten. Gebruik je geen enkel tabblad van een deelvenster, sluit ze dan allemaal tegelijk door te kiezen voor Tabgroep sluiten. Daarna word je niet langer afgeleid door deze deelvensters of tabbladen.

Wat je kunt missen verschilt per persoon, dus bepaal vooral zelf welke onderdelen je wilt sluiten en wilt behouden.

 

 

Kies Sluiten of Tabgroep sluiten bij een tabblad of deelvenster dat je niet nodig hebt.

 

Losse deelvensters

Een aantal andere deelvensters of tabbladen heb je vrijwel zeker doorlopend nodig. Dan is het wel zo handig als die continu in beeld staan. Denk aan Lagen, Aanpassingen, of misschien Historie om snel een paar bewerkingsstappen terug te gaan. Dat is eenvoudig te regelen door bijvoorbeeld het tabblad Lagen met ingedrukte muisknop uit het deelvenster in de rechterkolom te trekken. Daarmee verander je het tabblad in een los venstertje, dat je vervolgens overal op het scherm kunt neerzetten. Dus mocht het een keertje in de weg staan, dan schuif je het net zo makkelijk naar een nieuwe plek.

Helemaal ideaal is het als je met twee of meer beeldschermen werkt. Het programmavenster met daarin de foto die je aan het bewerken bent plaats je dan op het ene scherm (bij voorkeur die met de hoogste resolutie en de grootste kleurruimte) terwijl je de venstertjes voor het bewerken van je foto op het tweede scherm parkeert. Zo overlappen ze nooit met je foto.

 

 

Trek een deelvenster los en plaats het waar je wilt.

 

Tabbladen combineren

Gebruik je zowel Lagen als Kanalen als Paden regelmatig? Deze tabbladen zitten in hetzelfde deelvenster. Sleep je het volledige onderdeel uit de kolom, dan krijg je een los venster met daarin deze drie tabbladen. Weet je niet wat je met Paden aan moet? Sluit het op de daarnet beschreven manier en je houdt een los venster over met alleen Lagen en Kanalen. Je ziet het: je kunt hier echt alle kanten mee uit!

Het wordt zelfs nog beter. Want heb je de tabbladen Lagen en Kanalen daarnet losgetrokken zodat ze twee aparte vensters vormen, maar wil je ze toch liever als tabbladen in één venster zien? Sleep de één dan op de ander tot er een blauw kader rondom het onderste venstertje verschijnt en laat de muisknop los. Ze komen dan samen in één deelvenster.

Enorm handig is dat je op deze manier zelfs tabbladen uit verschillende deelvensters met elkaar kunt combineren tot een nieuw deelvenster. Sleep bijvoorbeeld Historie of Histogram naar het deelvenster waarin momenteel Lagen en Kanalen of iets heel anders zit. Je kunt dus zelf kiezen welke tabbladen je binnen een groep plaatst. Hiermee bespaar je enorm veel schermruimte en heb je toch alles wat je nodig hebt binnen bereik.

 

 

Je mag tabbladen uit verschillende deelvensters gerust combineren tot een nieuw deelvenster.

 

Deelvensters koppelen

Een variant hierop is dat je de kop van het ene deelvenster op de bovenzijde of de onderzijde van een ander deelvenster sleept, waarbij je de muisknop pas loslaat zodra een horizontale blauwe streep verschijnt. Hiermee koppel je de twee vensters aan elkaar vast. Nu zijn ze niet alleen doorlopend in beeld, maar kun je ze ook nog eens als één geheel over al je beeldschermen verslepen.

Koppel je bijvoorbeeld Lagen, Aanpassingen en Eigenschappen in deze volgorde aan elkaar vast? Dan zie je bovenaan je lagen, kies je in het midden de aanpassingslagen die je wilt toevoegen, en finetune je onderin de aanpassingslaag die bovenaan bij Lagen actief is gemaakt. Makkelijker kan bijna niet!

 

 

Plak deelvensters aan elkaar vast zodat ze één geheel vormen.

 

Terug naar de rand

Bedenk jij je en wil je losse vensters toch liever weer in het grote gebied langs de vensterrand van Photoshop hebben? Sleep een deelvenster of alleen een tabblad er gewoon naartoe en plaats het op de gewenste plek. Ook nu weer geeft een blauw kader of een blauwe horizontale lijn aan waar het terechtkomt zodra je de muisknop loslaat.

Raakt de kolom vol? Voeg gerust een extra kolom toe. Gewoon door een tabblad of deelvenster naar de rand van een bestaande kolom te slepen zodat daar een blauwe verticale lijn verschijnt. Elke kolom kun je onafhankelijk van andere kolommen inklappen en weer openen via het dubbele pijltje in de kopregel om schermruimte te sparen. Een tabblad of deelvenster mag je van de ene kolom naar de andere kolom verslepen, waardoor je altijd een voor jou optimale indeling kunt samenstellen.

Tot slot kun je ook nog de kopregel van een willekeurige kolom verslepen om alle kolommen in één keer om te toveren in een groot los blok met deelvensters. Sleep het weer tegen de rechter of desnoods linker vensterrand om het opnieuw vast te zetten.

 

 

Voeg gerust extra kolommen toe, al nemen ze wel veel ruimte in beslag als je ze allemaal uitklapt.

 

 

Dichtgeklapt nemen de kolommen een stuk minder plek in.

 

Gereedschapskist verplaatsen

Terug naar de losse deelvenstertjes. Heb jij genoeg aan een aantal losse of gekoppelde deelvensters en is het restant dat zich aan de rechter vensterrand vastklampt overbodig? Dan kun je de overgebleven deelvensters gerust stuk voor stuk afsluiten tot de kolommen volledig uit beeld zijn verdwenen. Zo heb je extra veel bewerkingsruimte.

Wist je trouwens dat je de kolom met gereedschappen aan de linkerzijde van het programmavenster ook kunt lostrekken (ook weer via het kopregeltje)? Je maakt hier op deze manier ook een los deelvenster van. Vind je dit een wel erg lang en smal venster, klik dan op het dubbele pijltje in de kop om een kleiner deelvenster met twee kolommen te tonen. Nu kun je ook de gereedschappen overal neerzetten, zelfs op je tweede of derde scherm.

 

 

Ook de gereedschappen kun je als los deelvenster overal op een scherm plaatsen.

 

 

In deze weergave staan de gereedschappen los, en hebben we alle deelvensters gesloten die we niet direct nodig hebben.

 

Werkruimte opslaan of herstellen

Heb je de interface volledig overhoop gehaald en wil je graag terug naar de oorspronkelijke situatie? Dat kan met slechts een paar muisklikken via Venster / Werkruimte / Essentiële elementen opnieuw instellen. Hierin staat Essentiële elementen voor de naam van de werkruimte die standaard actief is.

Mocht je ooit een andere werkruimte hebben uitgekozen, dan heet de menu-optie dus ook anders. Bijvoorbeeld Fotografie opnieuw instellen als de werkruimte Fotografie actief is.

Met Photoshop worden een paar van dit soort werkruimten meegeleverd, maar je kunt ze ook zelf maken. Stel dan eerst de gewenste vensterindeling in zoals je daarnet hebt geleerd. Sla vervolgens deze lay-out op via Venster / Werkruimte / Nieuwe werkruimte, en geef een handige naam op. Ga je daarna in de weer met allerlei deelvensters, tabbladen en kolommen, dan kun je altijd weer in één keer terugspringen naar jouw favoriete vensterindeling.

 

 

De interface weer het oorspronkelijke uiterlijk geven is zeer eenvoudig.

 

Bezem door het menu

Ook de menustructuur van Photoshop kun je flink opschonen. Want er zitten vast een aantal mogelijkheden in die je vrijwel nooit nodig hebt, en ook functies die je juist doorlopend gebruikt. De eerste soort kun je verbergen, waardoor de menu’s compacter en overzichtelijker worden, terwijl je de tweede categorie met een kleurtje kunt markeren waarna deze functies er extra goed uitspringen zodra je het menu bekijkt.

Om het menu te herstructureren kies je Venster / Werkruimte / Sneltoetsen en menu’s, waarna je op het tabblad Menu’s de optie Menu voor verandert in Toepassingsmenu’s. Eronder verschijnen alle hoofdopties uit de menubalk van Photoshop. Klik de menu-onderdelen een voor een open en haal in de kolom Zichtbaarheid het oogje weg bij elke optie die je wilt verbergen.

 

 

 

Kom je functies tegen die je doorlopend nodig hebt, of wel af en toe gebruikt maar die je steeds kwijt bent? Die kun je accentueren via de kolom Kleur zodat ze meteen opvallen zodra je door het menu bladert. Bij menu-optie Bestand maak je bijvoorbeeld Zoeken in Adobe stock onzichtbaar als je toch niets met stockbeeld doet. Of Spelling controleren en Tekst zoeken en vervangen bij menu-onderdeel Bewerken als je nooit titels of teksten aan foto’s toevoegt.

 

 

Zo ziet een menu met kleurtjes eruit.

 

Verborgen opties tonen

De menustructuur wordt overzichtelijker naarmate je meer opties verbergt. Maar let er wel op dat je hierdoor niet juist de weg kwijtraakt omdat je een functie ineens nergens meer kunt terugvinden. Dat je iets hebt verstopt zie je gelukkig altijd aan een extra optie die automatisch onderaan het rijtje opties verschijnt: Alle menuopdrachten tonen. Klik erop en tijdelijk zie je weer alle menu-opties van dit specifieke menu-onderdeel.

Zelfs de menu’s van deelvensters kun je veranderen, door op hetzelfde tabblad Menu’s bij de optie Menu voor te kiezen voor Deelvenstermenu’s in plaats van Toepassingsmenu’s. Hiermee bewerk je dus de opties die je te zien krijgt zodra je op de drie liggende streepjes in de linker bovenhoek van een deelvenster klikt.

Sneltoetsen

Er is ook nog een tabblad Sneltoetsen, waarmee je sneltoetsen kunt toekennen aan menu-opties en gereedschappen. Standaard bestaan er al enorm veel sneltoetsen in Photoshop (zie pagina 164), waardoor dit scherm vooral handig is om aan de resterende functies die je vaak gebruikt sneltoetsen toe te kennen, of om bestaande toekenningen te veranderen als je liever een andere toets gebruikt. Sneltoetsen zijn, zoals in elk programma, ideaal omdat je hiermee supersnel bepaalde acties uitvoert tijdens het werken met Photoshop.

Zowel een aangepaste menu-indeling als jouw sneltoetsen kun je vanuit dit venster bewaren als voorinstelling, waarna je er makkelijk tussen kunt schakelen. Je geeft dan in dit menu bij Set aan welke je actief wilt maken. Ook kun je individuele werkruimten een afwijkende menu-indeling of andere sneltoetsen geven. In dat geval vink je bij het opslaan van een werkruimte de opties Sneltoetsen en Menu’s aan. Doe je dit niet, dan gebruikt een werkruimte de huidige actieve menu-structuur.

 

 

Sla sneltoetsen of de menu-indeling op zodat je ertussen kunt schakelen.

 

 

Sneltoetsen en jouw menu-indeling kun je aan één of meerdere werkruimten koppelen.

 

Foto’s in tabbladen of vensters

Standaard opent elke foto die je in Photoshop laadt in een nieuw tabblad, waarna je gemakkelijk tussen het ene en het andere beeld kunt schakelen. Soms is het handiger om meerdere beelden tegelijk op het scherm te zien. Dat regel je via Venster / Ordenen door een van de vele lay-outs te kiezen. Superhandig om beelden met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld omdat je ze allemaal op eenzelfde manier wilt bewerken. Of om de individuele foto’s in het oog te houden waarvan je straks een fotocompositie wilt maken.

 

 

Meerdere foto’s kun je op verschillende manieren tegelijk in beeld zetten.

 

Druk je op de Tab-toets, dan wordt een minimalistische versie van de interface getoond. Het actieve tabblad, of de actieve tabbladen, krijgen daardoor tijdelijk de maximale schermruimte en alle andere interface-elementen worden verborgen. Druk nogmaals op Tab om weer de volledige interface te tonen.

Nog een laatste slimmigheid die je bij Venster / Ordenen vindt, is Zweven in venster en Alles zweven in vensters. Daarmee plaats je de momenteel geselecteerde foto of alle ingeladen foto’s in losse vensters, dus separaat van het Photoshop-venster. Zodoende kun je ze plaatsen waar je maar wilt en de gewenste grootte geven, eventueel ook weer verspreid over meerdere beeldschermen.

 

Zoom Academy

Wil je nog meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy Cursus Photoshop in de praktijk 2022, waar je alles leert over de nieuwe functies in het bewerkingsprogramma!

Zo leer je onder andere:

  • Optimaal gebruik maken van Camera Raw
  • Alles over de nieuwe powertools van Photoshop
  • Je foto op de juiste wijze te exporteren en af te drukken
  • Alle sneltoetsen die je maar kunt gebruiken

Volg nu de Zoom Academy Cursus Photoshop in de praktijk 2022! Wil je nóg meer leren? Bekijk dan nu onze gratis Livestream Photoshop voor fotografen met Rob de Winter

Bekijk hier onze livestream over Photoshop:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van maart 2022

Nooit het moment missen: het belang van snel schakelen bij trouwfotografie