in

Zo breng je emotie in je foto’s


5 april 2020, 09:08

Het vangen van emotie in je foto’s is enorm moeilijk. Waar wij mensen vaak al aan de sfeer voelen hoe iemand zich voelt, is dat in een foto een stuk moeilijker over te brengen. Daarom geven wij je een paar tips om toch foto’s te kunnen maken waarin je echt die emotie voelt.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je emotie in je foto wilt brengen. Het liefst wil je natuurlijk je model zo spontaan mogelijk op de foto zetten. In sommige situaties kan dat en heb je genoeg spontane momenten. Ben je echter bezig met een shoot, dan wordt het al een stuk lastiger om die spontaniteit op te zoeken.

Zoek de spontaniteit op

Als je toch graag een spontane foto wilt maken, kun je je model vragen om zich om de draaien. Laat je model even lekker bewegen, even zijn of haar schouders loswerken of even een paar keer op en neer springen. Zorg ervoor dat je model ontspannen is en dat hij zich lekker en op zijn gemak voelt. Vraag je model dan om zich, bijvoorbeeld met een lach of een serieus gezicht, om te draaien en om direct in de pose te gaan staan. Snelheid is hier belangrijk. Maak de foto zodra je de kans krijgt. Wacht niet te lang, dan bevriest de emotie of vaagt die weer weg.


Foto: WendyP

Met de ogen dicht

Om een emotionele blik zo natuurlijk mogelijk op de foto te zetten kun je aan je model vragen om in de juiste pose te gaan staan en zijn ogen dicht te doen. Laat hem of haar denken aan het meest vrolijke, verdrietige, enge moment uit zijn leven. Laat dit even inwerken en laat je model zich echt even inleven. Laat je model dan zijn ogen openen en neem gelijk de foto. Deze manier kan vaak op een hele subtiele manier voor de juiste sfeer in je foto zorgen.


Foto: davew

Focus op de ogen

Er wordt niet voor niets gezegd dat ogen de poorten naar de ziel zijn. Het is dan ook enorm belangrijk dat je de ogen goed en scherp in beeld hebt als je emotie wilt hebben in je foto. Een foto zonder duidelijk beeld op de ogen kan nog steeds emotie uitstralen, maar geeft ook gelijk een heel andere sfeer. Zorg dat je de ogen vlijmscherp en goed belicht in beeld krijgt, dan is de kans groter dat je een sterkere foto krijgt.


Foto: LoesGorseling

Let op de lichaamshouding

Ook de lichaamshouding van je model is belangrijk. Een model kan met een enorm vrolijk gezicht op de foto staan, maar als hij zijn armen gekruist heeft, zal de foto er toch niet echt blij uitzien. Bedenk welke pose bij de emotie van je model past en gebruik die. Let er ook op dat je de armen en benen van het model niet te dicht bij de camera houd. Dit kan voor uitrekking zorgen, waardoor je model opeens wel hele lange ledematen krijgt.


Foto: fama01

Kleurgebruik versterkt

Het gebruik van enkel kleur zorgt over het algemeen niet voor een sterke emotie in een beeld. Je kunt echter wel kleur gebruiken om de emotie die je probeert vast te leggen te versterken. Maak je bijvoorbeeld een foto waarin de emotie verdriet of eenzaamheid naar voren komt, dan kun je bijvoorbeeld donkerblauwe accenten of een donkerblauwe achtergrond gebruiken om die emotie te benadrukken. Hieronder vind je een lijstje van kleuren zoals ze vaak ook in de filmindustrie worden gebruikt:

  • Rood: liefde, passie, geweld, gevaar, boosheid en kracht.
  • Paars: zoet, vrouwelijkheid, speels, sympathie en schoonheid.
  • Oranje: warmte, gezelligheid, vriendelijk, geluk, exotisch en jeugd.
  • Geel: vrolijk, waanzin, ziek, onzekerheid, obsessief, idyllisch en naïef.
  • Groen: natuur, onvolwassen, corruptie, jaloezie, geld, donker en gevaar
  • Blauw: koud, geïsoleerd, eenzaamheid, verdriet, brein/hersens, melancholie, passief en kalm.
  • Blauwpaars of roze: fantasie, etherisch, erotiek, virtueel, mysterieus en onheilspellend.
  • Zwart: dood, angst en onzekerheid.


Foto: Klikoog

Kijk de Zoom Academy LIVE Lightroom Masterclass terug

Meer scherpte in je macrofoto’s: focus stacking uitgelegd