20 november 2017, 18:00
Deze Lightroom edit sessie staat in het teken van de lucht! We gaan daar in deze landschapsfoto extra de aandacht op leggen, door kleur, belichting én storende elementen aan te passen.
Lightroom edit sessie op video
Complete bewerking van deze landschapsfoto
We werken met deze originele RAW-foto, gemaakt door Roelie Steinnmann
Lenscorrectie toepassen en horizon rechtzetten
We beginnen deze edit met het toepassen van de standaard lenscorrecties. Je ziet bij deze foto direct dat er sprake was van vervorming en vignettering. Deze worden door het aanvinken van de optie correcties profiel inschakelen al direct in je foto aangepast.
Als je nu naar de foto kijkt, krijg je het gevoel dat de horizon nog een beetje scheef loopt. In werkelijkheid is dit waarschijnlijk niet zo en loopt het strand een beetje af. Toch roteren we de foto een klein beetje, zodat de kijker hierdoor niet in verwarring wordt gebracht.

De belichting corrigeren
Vervolgens gaan we de belichting corrigeren. Door het histogram te schuiven kunnen we al direct de schaduwen ophalen en de hooglichten afzwakken. Hierdoor zie je al direct meer details op het strand. In het menu standaard passen we vervolgens de belichting verder aan, zodat er meer contrast in de lucht komt en de zwarte en witte tinten scherper van elkaar afsteken.

Werken met de kloonstempel
De volgende stap is het ‘opruimen’ van het strand. Met de optie vlekken verwijderen gaan we de écht donkere stukjes uit het zand halen, omdat deze veel aandacht vragen. Die aandacht willen we juist liever op de lucht vestigen! Ook in de zee zitten enkele donkere stukken. Hier moet je iets preciezer werken om het golvenpattroon niet te doorbreken.
Ook in de lucht zitten nog wat kleine vlekjes. Die zie je het beste als je de functie vlekken visualiseren aanzet. Waarschijnlijk zijn het zandkorreltjes die tijdens de strandtocht op het objectief zijn gewaaid.
Verloopfilter combineren met penseel
We werken hier in de nieuwe Lightroom Classic CC waarbij je tegenwoordig je verloopfilter met je penseel kan combineren! Zo kunnen we hier heel eenvoudig de lucht selecteren en daar gemakkelijk de zee ‘uitpoetsen’. We passen de belichting en het contrast aan om de lucht extra kleur en details te geven. Vervolgens gebruiken we dezelfde techniek om het strand en de zee wat meer te belichten.
De afronding
De kleuren van de lucht kan je vervolgens aanpassen in het menu HSL / Kleur / Zwart-wit. Wees niet te extreem met de slider voor de verzadigheid. Als je doorslaat in de nabewerking van je kleuren, kan het resultaat al snel te nep gaan ogen.
De laatste stap is het verminderen van de ruis in het menu Details en het toevoegen van een klein vignet in het menu Effecten.