in

Zo fotografeer je een ijsvogel!

Het is de droom van menig fotograaf: een ijsvogel fotograferen. Maar hoe fotografeer je een ijsvogel? Het is een hele uitdaging, maar in dit artikel geven we je een aantal tips!

De tips in het kort:

  • Boek een vogelhut
  • Gebruik een telelens
  • Stel een snelle sluitertijd in
  • Gebruik een statief
  • Stel alvast scherp op een bepaald punt
  • Fotografeer op burst modus

1. Boek een vogelhut

De grootste kans om een ijsvogel te zien en te fotograferen is vanuit een vogelhut. Het grootste voordeel aan het boeken van een vogelhut is dat je de dieren naar je toe laat komen wat resulteert in erg natuurlijke opnames. Je jaagt de dieren niet voor je uit en je fotografeert ze in hun “normale” doen en in hun eigen habitat. Er bestaan publieke observatie posten, of je kunt naar een commerciële fotohut gaan. In dit artikel leggen we het verschil uit, en wat de voor- en nadelen zijn van beide.

Ben je benieuwd naar locaties om de ijsvogel te fotograferen? In dit artikel geven we je er 12!

Foto: Olga-schraven · ISO 65535 · ƒ/6.3 · 1/1250s · 400mm

2. Gebruik een telelens

Voor het fotograferen van vogels adviseren we om een telelens te gebruiken. Zo kun je de ijsvogel beeldvullend fotograferen terwijl je toch veraf staat. Fotografeer je in een vogelhut, dan kom je vaak al wel uit met een lens met een brandpuntsafstand van rond de 300mm. In de natuur moet je vaker toch wat verder weg zitten, en kun je het beste een superteleobjectief gebruiken. Wil je meer leren over welke objectieven geschikt zijn voor het fotograferen van vogels? Lees dan dit artikel waarin we de verschillende soorten uitleggen.

Foto: SamanthaLevolger · EXIF onbekend

3. Stel een snelle sluitertijd in

Om een ijsvogel in actie te kunnen fotograferen moet je de snelle bewegingen van de vogel ‘bevriezen’. Hiervoor heb je gemiddeld een sluitertijd van ongeveer 1/2000e van een seconde nodig om de vogel al vliegend of duikend vast te kunnen leggen. Zit hij even stil op een takje? Dan kan de sluitertijd wat langer zijn.

Om de ijsvogel helemaal scherp op de foto te krijgen kun je je diafragma instellen op een waarde rond f5.6. Daarna pas je de ISO-waarde aan op het aanwezige licht.

Foto: HappyMemories : F 7.1 – 1/2500 – iso 2500

4. Gebruik een statief

Om een ijsvogel te fotograferen moet je op sommige plekken wel een aantal uur zitten tot ze zich laten zien. Dan is het makkelijk als je je camera op een statief hebt staan. Zeker als je met een telelens fotografeert is het fijn om vanaf een statief te kunnen fotograferen.

Een statief stelt je verder in staat om nauwkeurig en rustig te werken. Bijvoorbeeld bij fotografie vanuit een vogelhut bepaal je de compositie en wacht je desnoods uren tot eindelijk de ijsvogel verschijnt.

Foto: kimberlyvdboogaard · ISO 1600 · f5.3 · 1/2000 sec · 220mm

5. Stel alvast scherp op een bepaald punt

Zit de ijsvogel in de buurt en heb je al gezien waar zijn favoriete plekken zijn om te gaan zitten of duiken? Stel dan alvast handmatig scherp op dat punt, of gebruik de back button focus om het scherpstelpunt vast te zetten. Bij een snelle beweging red de camera het niet altijd om nog automatisch scherp te stellen, dus alvast scherpstellen op een takje kan je helpen om de ijsvogel scherp op de foto te krijgen.

Heb je een camera met een geavanceerd autofocussysteem? Dan kun je ook eens proberen om de camera in te stellen op AF-C of Ai servo met een AF-trackingsysteem. Wil je hier meer over leren? In dit artikel leggen we het uit!

Foto: PixiePhotography · ISO 1600 · ƒ/5.6 · 1/500s · 500mm

6. Fotografeer op burst modus

Als je een bewegend onderwerp vast probeert te leggen in een beweging, zoals een ijsvogel in een duik, kan het zijn dat je met een single-shot net de verkeerde timing te pakken hebt. Daarom is het handig om op burst modus te fotograferen. Zet je je camera op de burst-modus, dan maakt je camera een hele reeks foto’s achter elkaar bij het inhouden van de sluiterknop. Je kunt dan dus razendsnel meerdere foto’s achter elkaar maken. Met de burst-modus vergroot je daarmee de kans dat je de actie op het juiste moment vastlegt. In dit artikel geven we je nog meer informatie over het fotograferen in burst modus.

Meer tips voor het fotograferen van een ijsvogel? Bekijk deze video:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony FE 16-35mm f/4

Samyang AF 35mm F1.4 FE II