
De tips in het kort:
- Zorg voor een mooie achtergrond
- Gebruik een telelens
- Stel een snelle sluitertijd in
- Gebruik meerdere scherpstelpunten
- Kies het juiste moment
- Fotografeer op burst modus
Bovenstaande foto: Bellavie
Tips voor het fotograferen van paard in actie? Bekijk deze video:
De bovenstaande video komt uit onze serie How It’s Made, en is gemaakt in samenwerking met Samsung SSD. In de video geven we een externe SSD weg. Wil je weten hoe je die kunt winnen? Bekijk de video!
1. Zorg voor een mooie achtergrond
Een belangrijk deel van paardenfotografie is de achtergrond. Want zelfs al doet het paard nog zo’n spectaculaire sprong, als hij het doet in een betonnen bak of met een ijzeren rasterwerk erachter, dan verdwijnt onbedoeld toch de aandacht en is de kracht van je beeld al snel verdwenen. Zorg er daarom voor dat je het liefst op een natuurlijke, rustige locatie fotografeert zoals in de wei, op het strand of in een bos. Wil je toch dieren in een omheining of hok fotograferen, gebruik dan je diafragmawaarden om de achtergrond zo onscherp mogelijk te krijgen. Natuurlijk kun je ook altijd op de computer nog het een en ander weg poetsen.
2. Gebruik een telelens
Bij het maken van foto’s van paarden is het vooral belangrijk om de juiste soort lens te gebruiken. Bij het gebruik van een groothoeklens, worden de vormen van het paard namelijk iets vervormd, waardoor ze niet natuurgetrouw op de foto komen. Bovendien moet je dan vrij dicht op het dier zitten, waardoor actiefoto’s wat lastiger worden. Daarom wordt er bij paardenfotografie meestal gebruik gemaakt van een kleine telelens. Zo kun je van een afstand fotograferen, waardoor je het dier niet stoort. Dat is vooral bij loslopende, of rennende dieren ook een stukje veiliger, omdat je dan op veilig afstand kunt staan.
3. Stel een snelle sluitertijd in
Om een paard in actie te kunnen fotograferen moet je de snelle bewegingen van het paard kunnen ‘bevriezen’. Hiervoor heb je gemiddeld een sluitertijd van ongeveer 1/1600e van een seconde of sneller nodig om het paard in beweging te kunnen vastleggen.
Voor je diafragma kun je het beste een groot diafragma (lage diafragmawaarde) zoals F4 of F2.8 gebruiken. Met een groot diafragma bereik je namelijk makkelijker een kleinere scherptediepte, waardoor de achtergrond onscherp wordt en de aandacht meer op het paard komt te liggen.
Wil je meer tips over het fotograferen van paarden? In dit artikel geven we je 5 belangrijke basistips!
4. Gebruik meerdere scherpstelpunten
Laat de camera automatisch scherpstellen, maar help de camera met de joystick om de camera het juiste punt te laten kiezen. Gebruik daarnaast liever niet maar 1 scherpstelpunt, maar laat de camera een aantal scherpstelpunten in een vlak kiezen om op scherp te stellen. Een paard komt namelijk snel voorbij, en het kan zijn dat je met maar 1 scherpstelpunt er steeds net naast zit, en je foto’s onscherp zijn.
5. Kies het juiste moment
Bij paardenfotografie draait alles om het fotograferen van het juiste moment. Een paard met zijn oren naar achter, een paard dat heuvelafwaarts staat, een paard dat in een dalende beweging zit tijdens de stap, draf of galop: dat soort momenten zijn allemaal niet zo charmant. Bij het fotograferen van paarden is het van belang om het krachtigste moment vast te leggen. Dat is voor een paard een voorwaartse/opwaartse beweging. In de galop bijvoorbeeld het moment wanneer ze een achterbeen naar voren bewegen en vervolgens met de voorbenen maaien in de lucht.
Meer leren over paardenfotografie? Bekijk dan hier ons artikel met 6 tips voor paardenfotografie.
6. Fotografeer op burst modus
Als je een bewegend onderwerp vast probeert te leggen in een beweging, zoals een paard in actie, kan het zijn dat je met een single-shot net de verkeerde timing te pakken hebt. Daarom is het handig om op burst modus te fotograferen. Zet je je camera op de burst-modus, dan maakt je camera een hele reeks foto’s achter elkaar bij het inhouden van de sluiterknop. Je kunt dan dus razendsnel meerdere foto’s achter elkaar maken. Met de burst-modus vergroot je daarmee de kans dat je de actie op het juiste moment vastlegt.
In dit artikel geven we je nog meer informatie over het fotograferen in burst modus.