in

Zo gebruik je kleur en scherpte in Lightroom!


26 augustus 2019, 11:34

Je foto staat in Lightroom en je hebt er al een beetje aan getweaked. Tijd voor wat extra aanpassingen! We leggen kort een paar andere panelen in Lightroom uit, namelijk kleurbewerkingen en het verscherpen van je foto!

Kleurtintcurve

De Kleurtintcurve is vooral bedoeld om het contrast te verbeteren. Zo’n curve werkt als volgt. Op de X-as staat de oorspronkelijke waarde van iedere pixel, op de Y-as de nieuwe waarde. Om het contrast van een foto te verhogen moet je de donkere tinten wat donkerder maken en de lichte tinten wat lichter, dus krijg je dan een ‘S-Bocht’. Een omgekeerde bocht verlaagt het contrast.

Het voordeel van deze curve boven het schuifje Contrast uit het paneel Standaard, is dat je lichte en donkere tinten onafhankelijk kunt manipuleren én dat je het ook per kleur kunt doen om bijvoorbeeld wat blauw uit de schaduwen weg te halen.


Verschuif de curve of pas de waarden eronder aan om het contrast van de foto te versterken of verzachten.

HSL / Kleur

HSL staat voor Hue, Saturation, Luminosity, in het Nederlands: Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie. Het geeft je de mogelijkheid om alle hoofdkleuren en secundaire kleuren apart te veranderen qua tint, kleurverzadiging en helderheid. Het kopje Kleur daarnaast doet feitelijk hetzelfde, maar met een wat andere weergave.

Kies in de bovenregel met welk kleur-onderdeel je wilt werken, of selecteer Alles voor alle mogelijkheden onder elkaar. Met deze instellingen kun je bijvoorbeeld de intensiteit van de blauwe lucht verhogen door de kleurverzadiging van blauw te verhogen, zonder dat dit de kleurverzadiging van andere kleuren beïnvloedt. Omdat het soms niet helemaal duidelijk is met welke kleur je te maken hebt (die blauwe lucht zou ook een mix van blauw en cyaan kunnen zijn), heeft Lightroom hiervoor een bijzonder gereedschap.


Met het pijltje kun in de foto de kleuren ‘grijpen’ en verslepen die je wilt veranderen.

Zwart-wit

Als je een foto omzet naar zwart-wit door een zwart-wit-profiel te kiezen in het paneel Standaard, verandert het HSL-paneel naar Zwart-wit. Nu heb je hier de mogelijkheid om de ‘kleurenmix’ van de zwart-wit-omzetting te veranderen. Door bijvoorbeeld het blauwe schuifje naar links te bewegen, worden die blauwe kleuren omgezet naar een donkerdere tint grijs. Hierbij werkt dat puntje linksboven natuurlijk ook weer heel handig.

Ultieme scherpte

Het paneel Details bevat de verscherping én de ruisreductie. Boven in dit paneel zie je een vergrote weergave van een deel van je foto, en met het kleine vierkantje ernaast kun je zelf een ander deel van je beeld uitkiezen. Maar gewoon het hele beeld inzoomen tot 100% is veel handiger.

Verscherpen

We starten bij het Verscherpen. Hoeveel is het schuifje voor de hoeveelheid verscherping, en met Straal kun je aangeven hoe breed het effect moet worden. Hoe groter die straal, hoe meer kans op een lelijke halo (witte rand rondom donkere objectlijnen), dus houd de straal laag. Een waarde van 0,5 tot 0,8 is voor de meeste digitale foto’s goed, een waarde van 1,0 tot 1,5 is wat voor gescande foto’s en dia’s vaak wordt aangeraden.

Het schuifje achter Details bepaalt hoe scherp de rand gaat worden. Een goede waarde ligt rond de 25, maar in bijvoorbeeld landschapsfoto’s met veel kleine details wil je misschien een wat hogere waarde. Het schuifje Masker is heel interessant, omdat je hiermee een randmasker maakt, zodat het verscherpen tot randen beperkt blijft. Vooral bij foto’s met iets meer ruis kun je zo voorkomen dat de ruis nog eens extra wordt verscherpt.

Net als bij de andere drie schuifjes geldt overigens dat je extra informatie krijgt als je de toets Alt ingedrukt houdt bij het verschuiven. Doe je dit bij Masker, dan krijg je het masker zelf in zwart-wit te zien. De witte delen worden wel verscherpt, de zwarte delen zijn gemaskerd. Overigens kun je bij het afdrukken nog een keer extra verscherpen, dus houd de verscherping hier maar aan de conservatieve kant.


Zorg dat je het verscherpen met mate doet.


Het schuifje achter Masker voorkomt dat er te veel ruis ontstaat.

Review: Sony A7R IV

Yongnuo 35mm f/1.4 EF – Sneller en stiller