in

Zo kies je altijd de juiste sluitertijd


17 januari 2020, 10:03

We weten allemaal wat sluitertijd inhoudt, maar wie of wat bepaalt dit nou eigenlijk? We leggen het je haarfijn uit!

Wie of wat bepaalt de sluitertijd

Wie of wat bepaalt de sluitertijd? ‘Ik!’, zal je denken. En ja, dat is zeker waar. Jij bepaalt de sluitertijd, want jij wil de baas zijn over je eigen foto en het creatieve effect teweegbrengen dat jij voor ogen had. Helemaal juist. En toch ook weer niet helaas. Zoals eerder gezegd leggen we met sluitertijd beweging vast. Met een snelle sluitertijd konden we immers beweging bevriezen. Maar wat is dan nu daadwerkelijk een snelle sluitertijd? Probeer voor jezelf eens de volgende vraag te beantwoorden, voordat je verder leest: is 1/250, dus een 250 deel van een seconde, een snelle sluitertijd of een langzame sluitertijd. Denk goed na!

Welk antwoord had jij in gedachte? Een snelle sluitertijd?

Met een 1/250 seconde kan ik prima mijn zoontje of dochter in de zandbank fotograferen en de bewegende handjes zullen prachtig ‘bevroren’ zijn en dus haarscherp op de foto komen. De gekozen 1/250 seconde is dus een snelle sluitertijd. Maar… dan komt de maar! Diezelfde 1/250 seconde kan ook een langzame sluitertijd zijn namelijk. Stel dat je een kolibrie in vlucht wilt gaat fotograferen in Costa Rica. Die vliegt en beweegt dusdanig snel, dat je met een 1/250 seconde de vogel niet scherp in beeld krijgt. De vogel wordt een waas, omdat ie zo snel beweegt. Dus waar in de zandbak de ingestelde 1/250 seconden nog een snelle sluitertijd was, levert het nu bij een kolibrie opeens onscherpte op en is de sluitertijd te langzaam. Dus om terug te komen op wie of wat de sluitertijd bepaalt… zeker: jij. Maar je onderwerp ook. Want als je onderwerp te snel is voor je gekozen sluitertijd, dan kan het zomaar zijn dat ‘ie onscherp wordt.

Een gebouw staat stil en is dus al ‘bevroren’ van zichzelf. Een sluitertijd van 1/60 levert hier al een prachtige plaat op.

Foto: rt1741 (rt1741.zoom.nl)

Een stern staat niet stil in de lucht en slaat tevens wild met zijn vleugels. Een te langzame sluitertijd had onscherpte opgeleverd. De fotograaf heeft hier perfect gekozen voor 1/2000 en de vogel in zijn vlucht daardoor in volle scherpte vast kunnen leggen.

Foto: phaaksma (phaaksma.zoom.nl)

baby slapend in gedachten

Aan de slag met newborn-fotografie

Zo haal je het meeste uit je autofocus