in

Zo maak je conceptuele portretfoto’s

Het zijn soms regelrechte kunstwerken! Conceptuele portretfoto’s vergen ontzettend veel voorbereiding en aankleding. Wil je weten hoe je conceptuele portretfoto’s maakt? In dit artikel geven we je een aantal tips!

De tips in het kort:

  • Werk vanuit een concept of de styling
  • Zorg voor de juiste styling
  • Let op de achtergrond
  • Gebruik zacht licht of werk met kleur
  • Spendeer genoeg tijd aan de nabewerking

Bovenstaande foto: sannevanbergenh

Tips voor het fotograferen van conceptuele portretten? Bekijk deze video: 

1. Werk vanuit een concept of de styling

Bij een conceptuele portretfoto is het als fotograaf van belang om een concept te hebben. Wat is je idee van je foto? Welke make-up, styling en locatie past hierbij? Het is verstandig om je concept uit te werken in een moodboard. Hierbij verzamel je inspirerende foto’s die jouw idee weergeven. Dit helpt niet alleen om voor jezelf je concept te verhelderen, maar biedt ook duidelijkheid aan je team.

Daarnaast kun je ook beginnen met de styling of kleding als uitgangspunt. Weet je de aankleding al, zoek daarna naar een geschikt model, de juiste styling, een passende achtergrond en het licht. 

Wil je meer leren over het fotograferen van modellen? In dit artikel geven we je 6 tips!

Foto: Sachavanmanen · ISO 125 · ƒ/5.6 · 1/200s · 70mm

2. Zorg voor de juiste styling

Zodra je een concept met een bijpassend moodboard hebt, kun je je team samenstellen. Allereerst heb je natuurlijk een model nodig, maar ook een visagist voor de make-up en het haar (ook wel muah genoemd) en wellicht een stylist voor de kleding. Je team stel je het makkelijkst samen via contacten van eerdere shoots. Heb je nog geen breed netwerk, of ben je op zoek naar nieuwe contacten? Kijk dan eens op de Facebookgroepen waar zowel modellen, stylisten en visagisten te vinden zijn. Natuurlijk kun je ook kijken op verschillende websites.  Bekijk altijd het portfolio van de aanmeldingen om te controleren of hun werk past binnen jouw concept.

Meer tips over het vinden van modellen lees je hier.

Foto: deepkreativ · EXIF onbekend

3. Let op de achtergrond

Als je een team hebt samengesteld (in sommige gevallen zijn een model en fotograaf genoeg), dan kun je bedenken waar je de foto gaat maken; wat wordt de setting van je foto? Vaak is een industriële locatie al erg geschikt voor fashionfotografie. Denk aan een leegstaande fabriek of industrieterrein. Ook moderne architectuur is populair om te combineren met fashion. 

Uiteraard kun je ook in een studio spectaculaire foto’s maken. Het simpelst is de achtergrond egaal houden. Daarvoor bestaan handige papieren achtergrondrollen in alle kleuren van de regenboog. Deze rollen zijn of 138, 275 of 355 cm breed en maar liefst 11 meter lang. Je hangt de rollen op aan beugels aan de muur of klemt ze via een handig systeem aan twee statieven. Met een slim kettingsysteem rol je het papier snel op en af. Of kies je snel een andere achtergrondkleur. Zo’n systeem is best betaalbaar. 

Ben je op zoek naar meer informatie over glamourfotografie? In dit artikel gaan we dieper in op glamourfotografie!

Foto: sannevanbergenh · EXIF onbekend

4. Gebruik zacht licht of werk met kleur

Hoe mooi je model ook is en hoe sprankelend de achtergrond, je licht maakt uiteindelijk het grote verschil. In dit genre boek je met één soort licht altijd heel goede resultaten: het boterzachte zijlicht. Waar het harde licht elke porie en rimpel genadeloos en onbarmhartig vastlegt, omspoelt het zachte licht van een softbox je model. Hoe groter je lichtbron, des te zachter de verlichting. Of dat nu een softbox is of een bedekte wolkenlucht die je model uitlicht. Om de schaduwen in je opnames wat op te lichten, zijn er de populaire opvouwbare oplichtschermen. Je hebt ze in verschillende kleuren en formaten. De exemplaren met een doorsnee van 80 cm zijn erg praktisch voor een glamourportret. Als je jouw model van top tot teen in beeld wilt brengen, zijn er levensgrote oplichtschermen te koop. 

Je kunt ook kiezen voor een opvullicht om de schaduwen op te heffen. Het invullicht moet minder licht geven dan het hoofdlicht. Anders verandert het invullicht in hoofdlicht en andersom, en dat wil je niet. Probeer wel altijd voor een lichtje in de ogen van je model te zorgen. Dat geeft een indringende twinkeling mee, waardoor je foto’s meer opvallen.

Daarnaast kun je ook werken met gekleurd licht, door kleurengels te gebruiken voor je flitser. Zo krijgt het licht een andere kleur en kun je de foto een andere uitstraling geven dan wanneer je alleen wit licht gebruikt.  

Wil je meer leren over fashionfotografie? In dit artikel geven we je nog meer tips!

Foto: richardterborg · ISO 100 · ƒ/3.5 · 1/160s · 42mm

5. Spendeer genoeg tijd aan de nabewerking

Zonder nabewerking verschijnt er geen foto meer in een glamourblad. Modellen worden slanker en slanker, beroemdheden krijgen een steeds mooiere huid en rimpels en oneffenheden bestaan niet. Glamourfoto’s zijn opnames die een model op z’n allervoordeligst laten zien. Logisch dat je niet alleen je beste beentje voorzet als je de lampen neerzet en de ideale compositie bepaalt. Ook tijdens het bewerken kun je de opnames net dat extra stukje glitter en glamour geven. Zo extreem als in de glamourbladen hoeven jouw foto’s niet nabewerkt. Met het retoucheerpenseel of kloongereedschap kun je heel gemakkelijk pukkeltjes of ongewenste plooien wegwerken. Wie iets verder wil gaan in de nabewerking kan ook nog Photoshop gebruiken om de foto te retoucheren.

Foto: JLugtenberg · ISO 100 · ƒ/11 · 3/5s · 85mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De 10 mooiste fotolocaties in België

Huisdieren fotograferen: dit zijn mooie composities voor je huisdier