in

Zo maak je een actiefoto in of op het water – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 3

Het nieuwe seizoen van Het Perfecte Plaatje is alweer in week 3! Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. “Maak zelf ook een actiefoto in of op het water!”., luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Voorbereiding aan het water

Bereid je goed voor op het feit dat je in en rondom het water bent, zowel met je kleding alsook met je apparatuur. Vooral zand en zout water zijn grote vijanden van jouw objectief en camera. Als de wind het fijne stuifzand doet opwaaien, overweeg dan niet om je objectief van jouw camera te halen. Zand dat in jouw camera terechtkomt, gaat kruipen en veroorzaakt storingen. Mocht je toch met twee verschillende objectieven willen werken, dan kun je het beste ook twee camera’s gebruiken, zodat je niet meer het objectief hoeft te wisselen.

Pas op bij lage standpunten bij de vloedlijn aan het strand. Voor je het weet, krijgt jouw apparatuur een golf zeewater te verduren, met een noodzakelijke kostbare reparatie als gevolg. Of, in een erger geval, een camera-objectief combinatie die niet meer te herstellen is. Wil je meer leren over het beschermen van je apparatuur tegen zeewater, lees dan ons artikel over het fotograferen van vogels aan het water.

Foto: airsculp · ISO 100 · ƒ/4 · 1/1600s · 155mm

Voorbereiding onder water

Je kunt bij onderwaterfotografie gebruik maken van een camera die van zichzelf al waterdicht is of een onderwatercamerabehuizing . Het hangt er net een beetje vanaf wat voor soort onderwaterfoto’s je wil gaan maken en hoe diep je van plan bent om te gaan duiken. De makkelijkste en goedkoopste optie is om een waterdichte (compact) camera aan te schaffen. Met deze camera’s kun je direct onder water fotograferen en je hebt verder geen bescherming nodig. Je vindt deze camera’s al in wegwerpvariant, wat vooral erg handig is als je eigenlijk nog nooit onder water foto’s hebt gemaakt en hiermee wil experimenteren. Wil je vaker onderwaterfoto’s gaan maken, maar niet heel diep duiken? Dan is een waterdichte camera een prima optie. Ook zijn er verschillende action camera’s beschikbaar waarmee je prima onderwaterfoto’s kunt maken, denk bijvoorbeeld aan een GoPro.

Foto: pitafrikandel · EXIF onbekend

Een andere optie is om een onderwaterbehuizing voor je digitale camera te kopen. Hiermee kun je vaak veel dieper duiken dan met een waterdichte camera, doordat deze behuizing wat meer kan hebben. Helaas is deze optie wel wat prijziger, maar het levert wel de kwaliteit van je eigen digitale camera. Vaak is het zelfs mogelijk om externe flitsers op de behuizing te plaatsen, waardoor je betere foto’s kunt maken. Je moet er wel rekening mee houden dat een onderwaterbehuizing vaak alleen geschikt is voor één type camera. Wanneer je dus een nieuwe camera koopt, dan zal je dus ook gelijk een nieuwe onderwaterbehuizing moet kopen, omdat het anders niet meer goed aansluit. Bedenk dus goed van te voren met wat voor doel je onderwaterfoto’s wil gaan maken. Wanneer je van plan bent vaker onderwaterfoto’s te maken, dan levert een onderwaterbehuizing de beste kwaliteit.

Wil je meer leren over onderwaterfotografie? Lees dan eens dit artikel met 5 tips!

Foto: Robert Smits Photography · ISO 800 · ƒ/10 · 1/320s · 13mm

Bevriezen of bewegen

Het ‘bevriezen’ van je onderwerp zal geen geheimen meer kennen voor je. De techniek is exact hetzelfde als bij het fotograferen van vogels of wildlife. Je moet er allereerst voor zorgen dat je sluitertijd voldoende kort is; dat is de basis voor dat perfect stilstaande en scherpe beeld. Licht te weinig? Zorg dat je diafragma open staat en verhoog je ISO.

Foto: F-Verhaar · ISO 2500 · ƒ/8 · 1/1000s · 16mm

Hoewel we de sluitertijd meestal juist kort willen houden om een beeld te kunnen bevriezen, kunnen we ook voor het omgekeerde kiezen: bewust een langere sluitertijd aanhouden, zodat er in een bewegend onderwerp onscherpte ontstaat en zo de beweging extra benadrukt wordt. Daarnaast kun je ook met je camera meebewegen met je bewegende onderwerp. Dit heet pannen. Wil je meer leren over panning? In dit artikel leggen we uit hoe je de snelheid vastlegt met behulp van panning.

Foto: Louise1964 · ISO 125 · ƒ/6.3 · 1/500s · 325mm

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan dit artikel over het fotograferen in en om het water. Of ben je na het uitvoeren van de opdracht helemaal enthousiast over het fotograferen van watersport en beweging en wil je hier meer over leren? Volg dan onze cursus Beweging en actie op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je originaliteit zien!

Foto: ZoutFotografie · ISO 500 · ƒ/4.5 · 1/4000s · 200mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Black Friday deals 2021: Koop handige camera-accessoires met korting

Nikon Z 9 – Professional zonder spiegel