in

Zo maak je een iconisch beeld na – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 8

Wat gaat de tijd toch snel! Het is alweer weer 8 van het 2021 seizoen van Het Perfecte Plaatje. Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. “Maak een iconisch beeld na”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Kies je foto

Om een beeld na te kunnen maken moet je eerst de keuze maken welke iconische foto je jouw eigen twist aan gaat geven. Hiervoor kun je online op zoek gaan naar iconische beelden. Of had je altijd al een iconisch beeld in je hoofd die je graag eens na zou willen maken? Dan is dit een perfect moment ervoor!

Foto: Flozzy35 · EXIF onbekend

Let op de styling

Voor een onderwerp als deze is de aankleding, de omgeving en de algehele uitstraling van de foto ontzettend belangrijk. Dus zorg ervoor dat de locatie en de aankleding goed op elkaar afgestemd zijn. Begin ruim voor je gaat shooten aan de voorbereiding. Het beste is zelfs om deze voorbereiding te beginnen voor je zelfs maar een model hebt uitgezocht. Vorm voor jezelf een beeld van het eindresultaat dat je wilt bereiken. Ben je op zoek naar meer tips over het doen van gestylde shoots? Lees dan hier ons artikel met 14 tips!

Foto: becrazy · EXIF onbekend

Maak een moodboard

Als je een beetje weet naar welke stijl je op zoek bent, of welke twist je aan je foto wilt geven, kun je ook een moodboard maken voor inspiratie tijdens het fotograferen. Daarnaast is een goed samengesteld moodboard een goede houvast om gericht aan de slag te gaan. In dit geval kun je natuurlijk het iconische beeld als eerste toevoegen aan je moodboard. Vervolgens ga je op zoek naar soortgelijke beelden in dezelfde sfeer die bijvoorbeeld matchen qua licht, bewerking, styling of make-up met het door jou gekozen beeld. 

Een superhandige tool voor het maken van moodboards is de website Pinterest; een site die fungeert als digitaal prikbord wat het gemakkelijker dan ooit maakt om verschillende plaatjes bij elkaar te bundelen. Pinterest maakt het door middel van tags en zoektermen heel gemakkelijk om verschillende beelden in dezelfde sfeer te vinden. Daarnaast geeft Pinterest per beeld diverse suggesties voor soortgelijke beelden, die je dan ook weer direct kunt pinnen op je eigen moodboard. Zo heb je binnen no time tientallen afbeeldingen in dezelfde sfeer die de basis vormen van je moodboard. Fijn om te weten is dat Pinterest ook de mogelijkheid biedt om geheime moodboards aan te maken, die alleen voor jou zichtbaar zijn, of die je kunt delen met je teamleden.

Daarnaast kun je hier op Zoom.nl ook heel makkelijk zelf een moodboard samenstellen in een galerij! In dit artikel leggen we precies uit hoe dat werkt.

Een moodboard kan handig zijn als je met een model gaat werken, omdat je dan makkelijk kunt overbrengen waar je naar op zoek bent, zoals een specifieke blik of een bepaalde houding. Wil je meer leren over moodboards? In dit artikel leggen we uit hoe je een goed moodboard maakt.

Foto: Concrete_zoom · ISO 400 · ƒ/10 · 1/60s · 80mm

Een goede communicatie met je model

Als je een shoot wilt doen waarbij je een iconisch concept centraal stelt, dan is het aan te raden om naar een professioneel model op zoek te gaan. Het voordeel: de shoot wordt er meteen professioneler door en met de juiste communicatie behaal je veel mooiere resultaten.

Als je een model hebt gevonden, dan ben je er nog niet. De omgang die jij als fotograaf ermee hebt, is bepalend voor het eindresultaat. In de regel moet je de shoot zien als een gezamenlijk project, waarbij jullie beiden verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Ontstaat er een fijne, open sfeer tijdens de shoot, dan levert dat veelal de beste resultaten op. Ga je werken met een model, en wil je meer tips hierover? Lees dan hier ons artikel over het werken met een model.

Foto: Manonmollerfotografie · ISO 125 · ƒ/8 · 1/125s · 32.2mm

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Volg dan onze cursus Binnen- en buitenportretten of de Masterclass van William Rutten op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je originaliteit zien!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een hoog dynamisch bereik: het stappenplan voor een HDR-foto in de avond

6 fotolocaties om pleinen te fotograferen