in

Zo maak je een indringend beeld van een kind – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 7

We zijn alweer in week 7 van het 2021 seizoen van Het Perfecte Plaatje! Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. “Maak een mooi indringend beeld van een kind waarbij je speelt met licht”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Binnen fotograferen

Binnenshuis variëren de lichtomstandigheden. Het licht is sterk afhankelijk van de plek die je uitkiest, het tijdstip op de dag en het seizoen. Om optimaal van het daglicht te profiteren, kun je het beste zoveel mogelijk de gordijnen, shutters of luxaflex openen. Hoe groter de ramen zijn en hoe dichter je in de buurt van een raam fotografeert, hoe sterker het licht is en hoe meer mogelijkheden je vanuit fotografisch oogpunt hebt.

Ga je vlakbij het raam zitten en richt je het toestel de kamer in, dan worden kinderen behoorlijk gelijkmatig verlicht. Daardoor zie je weinig schaduw in het gezicht en in het interieur. Dat zorgt voor zachte, gelijkmatig belichte foto’s.

Zit je meer naast het kind, waardoor je de camera zijwaarts de kamer in richt, dan vangt de ene zijde van het kind veel licht op, terwijl de andere zijde in de schaduw zit. Hierdoor krijg je contrastrijkere foto’s die meestal wat spannender ogen. Door jouw positie te variëren terwijl je goed op je model let, kun je precies de gewenste balans tussen licht en schaduw opzoeken. Wil je meer tips over het fotograferen van kinderen? Lees dan ook eens ons artikel over het binnen fotograferen van kinderen in de reportagestijl.

Foto: maaiway · ISO 640 · ƒ/4 · 1/500s · 70mm

Licht en donker

Onze ogen zijn in staat om tegelijkertijd felverlichte en donkere gebieden te zien. Daardoor kan het lastig zijn om in te schatten welk contrast je op de foto te zien krijgt. Je kunt daarom het best een paar testfoto’s maken, dan zie je meteen hoe de camera een bepaalde lichtsituatie vastlegt. Wat ook helpt is je ogen samenknijpen. Wat je dan ziet komt vrij aardig overeen met hoe een camera een bepaalde scène vastlegt wat betreft lichtcontrast.

Hoewel je de kinderen bij reportagefotografie niet laat poseren en ook niet probeert bij te sturen, heb je nog steeds aardig wat mogelijkheden om invloed uit te oefenen op jouw foto’s. Vooral als het om jouw eigen kinderen gaat, maar ook bij andermans kinderen die je al langer kent, weet je vast wel zo’n beetje hoe ze zich in bepaalde situaties gedragen, wat ze gedurende de dag doen en ook waar ze meestal zitten of rondhangen. Daardoor weet je op voorhand waar je moet zijn en kun je die plek eventueel ook alvast een beetje prepareren. Wil je alles leren over het fotograferen van kinderen in een studio? Lees dan hier ons artikel met de belangrijkste tips!

Foto: AdoreD · ISO 2000 · ƒ/5 · 1/200s · 50mm

Maak actieve foto’s

Probeer verder om actieve foto’s te maken, in plaats van dat een kind passief in beeld staat. Druk dus liever af terwijl hij of zij iets doet, zichtbaar van de dieren of het uitzicht geniet, een gebaar maakt, een berg zand of stapel herfstbladeren de lucht in gooit, er eventjes een verwonderde of verraste blik verschijnt en ga zo maar door. Daarmee maak je jouw foto’s een stuk levendiger dan wanneer iemand met een neutrale of zelfs verveelde blik een beetje voor zich uit staart. Wat op zich ook best een prima kinderportret kan zijn: als dit het moment is dat jij wilt vastleggen. Wil je meer leren? Lees dan hier ons artikel over het buiten fotograferen van kinderen.

Foto: SarahV · ISO 500 · ƒ/3.2 · 1/320s · 200mm

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Volg dan onze cursus Fotografeer Baby & Kind, of onze cursus Binnen- en buitenportretten op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je originaliteit zien!

Foto: JacquelineUiterloo · ISO 320 · ƒ/2.8 · 1/320s · 190mm


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotolocaties om otters te fotograferen

Architectuur: zo zet je je foto om naar zwart-wit in Lightroom