in

Zo maak je een schitterende macrofoto met bokeh!

Macrofotografie is een ontzettend populair onderwerp. Maar hoe maak je een spectaculaire macrofoto met schitterende bokeh? In dit artikel geven we je een aantal tips!

De tips in het kort:

  • Gebruik een macrolens
  • Kies een geschikt onderwerp
  • Zoek een interessante compositie
  • Speel met scherpte
  • Gebruik attributen

1. Gebruik een macrolens

Wil je de allerhoogste kwaliteit bereiken in de macrofotografie, dan ontkom je niet aan een speciaal macro-objectief. Macro-objectieven zijn praktisch in het gebruik, omdat het instelbereik loopt van oneindig tot dichtbij. Op de kortste instelafstand hebben ze meestal een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 op een fullframe-camera.

Macro-objectieven zijn er in verschillende brandpunten, van 50 tot 200 mm. Het kleinste brandpunt is het goedkoopst in aanschaf, maar heeft als nadeel dat je dicht op het onderwerp moet kruipen. Dat maakt dit brandpunt minder geschikt voor dieren als vlinders, libellen of slangen; deze zullen ervandoor gaan als je te dichtbij komt.

Voor wat meer afstand tot je onderwerp kies je een objectief van zo rond de 100 mm. Deze levert bovendien meer onscherpte in voor- en achtergrond, wat mooier en rustiger toont. Ook zijn sommige tele- of telezoomobjectieven bruikbaar voor fotografie van dieren als libellen, middelgrote vlinders, kikkers en slangen.

Heb je geen macrolens? Dan zijn er nog andere mogelijkheden om toch een macro- of close-upfoto te maken zoals in de foto hieronder! In dit artikel geven we een aantal alternatieven, en in dit artikel behandelen we nog een aantal andere benodigdheden.

Foto: EJVH · ISO 100 · 1/400s · gemaakt met een oude projectielens

2. Kies een geschikt onderwerp

Macrofotografie kun je doen met heel veel verschillende onderwerpen. Zo heb je in het voorjaar en in de zomer schitterende bloemen, vlinders en insecten om te fotograferen, en in de herfst kun je helemaal losgaan op het fotograferen van paddenstoelen.

Maar niet alleen buiten kun je prachtige macro-onderwerpen vinden. Ook binnenshuis is er genoeg te vinden! Denk aan close-ups van een stapel spijkers, de ventilatieroosters achterop je pc, de weefstructuur van een spijkerbroek, de nerven van een verweerde plank, de patronen van een led-lampje of de vacht van je kat. Letterlijk alle voorwerpen om je heen zijn verrassend te fotograferen!

In dit artikel behandelen we nog meer macrofotografietips voor beginners, met daarbij wat interessante onderwerpen voor de beginnende macrofotograaf.

Foto: barthendrix · ISO 100 · f/3.5 · 1/125s · 90mm

3. Zoek een interessante compositie

Omdat je met macrofotografie hele kleine onderwerpen vastlegt, is het belangrijk dat je let op de compositie. Let er daarnaast op dat er niet al te veel storende en afleidende elementen in beeld zijn.

Wanneer je een insect fotografeert, is het verstandig om het beestje wat extra ruimte te geven in de richting waarin het staat of kijkt. Dit noemt men de kijkruimte. Bij portretfotografie doen we dit al snel van nature, maar bij insecten wordt het soms vergeten. Door ruimte over te laten, voorkom je dat het beestje dicht tegen de kaderrand wordt geplakt.

Ook de ooghoogte maakt een macrofoto van een insect of klein dier een stuk sterker. Op die manier kun je als kijker namelijk letterlijk oogcontact maken. Als je blik gevangen wordt door een paar ogen, heeft het direct een veel sterker effect.

In dit artikel behandelen we nog meer composities voor macrofotografie.

Foto: gerard-32 · ISO 500 · ƒ/5.6 · 1/250s · 105mm

4. Speel met scherpte

Bij macrofotografie werk je op (relatief) korte afstand van je onderwerp. Daardoor loopt de scherpte ook snel weg, zelfs bij een diafragma van bijvoorbeeld f/8. Omdat je met een macrolens al snel een hele kleine scherptediepte hebt, kun je al snel delen van het onderwerp onscherp in beeld krijgen. De kleine scherptediepte zorgt ervoor dat de voor- en achtergrond al snel mooi onscherp worden, maar vaak kun je er dus beter voor kiezen om je diafragma toch wat dicht te knijpen (hoger f-getal) om het onderwerp helemaal scherp op de foto te krijgen.

Autofocus helpt ons als fotografen vaak een heleboel, maar bij macrofotografie is het misschien een beter idee om handmatig scherp te stellen. Hoewel de autofocus het vaak prima doet, is het bij een minuscuul onderwerp enorm belangrijk dat je exact en precies scherpstelt en handmatig gaat dat toch het beste. Vaak kun je op de lens kiezen voor de manier van scherpstelling – handmatig of autofocus. Zet hem op handmatige focus en kijk door de zoeker of via het scherm of de scherpte goed zit. Als je ‘focus peaking’ (de gekleurde lijntjes die aangeven waar de scherpte zit) tot je beschikking hebt, dan kun je dat prima inzetten om een beter en duidelijker zicht te krijgen op waar de scherpte zich precies in je beeld bevindt. 

Meer leren over scherpstellen bij macrofotografie? In dit artikel leggen we uit welke manieren er zijn!

Foto: tineke1 · EXIF onbekend

5. Gebruik attributen

Verlichting

Een macrofoto heeft licht nodig. Je onderwerp is vaak gebaat bij een portie extra licht, gewoonweg omdat er te weinig licht is voor het maken van een goede foto of omdat je het onderwerp goed wilt belichten. Een extra lampje is daarom altijd handig. Je onderwerp is klein, dus het hoeft helemaal geen bouwlamp te zijn. Een klein zaklampje volstaat, maar ook een draagbare tuinlamp of een afgedankte schemerlamp kan prima dienst doen. Een (macro)flitser kan natuurlijk ook een uitstekend accessoire zijn, omdat die er door de speciale opbouw voor zorgen dat je licht mooi rondom je onderwerp valt en geen rare schaduwen (bijvoorbeeld van je objectief zelf) achterlaat.

Improvisatiemateriaal

Macrofoto’s maken is voor een groot gedeelte improviseren. Doordat je onderwerp heel klein is wordt het gemakkelijk om je beeld naar je hand te zetten door middel van het gebruik van eenvoudige en gemakkelijk mee te nemen materialen. Een klein extra lampje, een klemmetje, een stukje stof of een glinsterende rol aluminiumfolie: al deze eenvoudige hulpmiddelen kunnen je macrofoto spannend maken.

Meer tips voor het maken van een macrofoto? Bekijk deze video: 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotowedstrijd de opdracht: breek de regels

Fotografie Dilemma: eigen website of portfolio?