in

Zo maak je een spetterende splashfoto!

Splashfoto’s zijn vaak spetterende beelden. Maar een splashfoto maken is nog best een uitdaging! Benieuwd hoe je een splashfoto maakt en samenvoegt? In dit artikel geven we je een aantal tips!

De tips in het kort:

  • Maak je opstelling
  • Zet je camera op een statief
  • Stel een korte sluitertijd in
  • Gebruik een flitser
  • Stel vooraf scherp
  • Maak een basisfoto
  • Gebruik een afstandsbediening
  • Voeg de foto’s samen

1. Maak je opstelling

Begin met het opzetten van je tafel en de kom met water. Je kunt eventueel een (gekleurd) tafelkleed gebruiken als ondergrond, en tegen het spetteren. Leg daarna je splash onderwerpen klaar. Je kunt fruit gebruiken zoals aardbeien of frambozen. Heb je een grotere schaal? Dan kun je ook sinaasappelen of appels gebruiken. Het is ook leuk om groter fruit in plakjes te snijden, zodat je mooi de binnenkant kunt zien tijdens de splash.

Foto: niaravi · EXIF onbekend

2. Zet je camera op een statief

Als je opstelling klaar staat, kun je je statief en camera neerzetten. Het hoeft niet heel ver uit elkaar te staan, maar houd er wel rekening mee dat er eventueel spetters richting de camera gaan. Bepaal als laatste tijdens het opzetten de compositie. Houd wat ruimte in je compositie boven de schaal om ook hoge spetters te vangen in de foto.

Foto: edwin-hoek · ISO 400 · ƒ/3.2 · 1/800s · 97mm

3. Stel een korte sluitertijd in

Je sluitertijd moet snel genoeg zijn om de druppels goed te kunnen bevriezen in je foto. Vaak kun je kiezen voor een sluitertijd van 1/200 seconde of sneller om alles goed scherp op de foto te kunnen zetten.

Je diafragma zet je rond de F8 of F10. Het is bij splash fotografie mooi als je al het opspattende water scherp fotografeert. Kies daarom voor een diafragma dat bij je opstelling past. Als je een grote schaal hebt met veel water, dan is het beter om je diafragma wat dicht te knijpen (hoger f-getal). Gebruik je een wijnglas als onderwerp? Dan kan het diafragma iets verder open (lager f-getal). Let erop dat het water van voor naar achter scherp is.

Foto: BiteofLight · ISO 500 · ƒ/2.2 · 1/400s · 35mm

4. Gebruik een flitser

Om de beweging van de opspattende druppels te bevriezen kun je een flitser gebruiken. Zet de flitser aan de voorkant van je opstelling neer, er recht voor of schuin voor van de zijkant. Doordat de flitser je onderwerp verlicht met een lichtflits kan de sluitertijd van de camera ook eventueel wat langzamer. Dit komt omdat de flits zelf de beweging van het water enigszins bevriest. Houd wel rekening met de synchronisatietijd van de flitser bij het instellen van je sluitertijd.

Foto: Neler · ISO 400 · ƒ/8 · 1/125s · 35mm

5. Stel vooraf scherp

Om altijd scherpe foto’s te kunnen garanderen kun je even je onderwerp boven je opstelling houden en de camera hierop laten scherpstellen. Daarna zet je de camera op manuele scherpstelling en dan kom je niet meer aan je scherpstelling.

Foto: GertieArts · ISO 200 · ƒ/5.6 · 1/2000s · 133mm

6. Maak een basisfoto

Omdat de eerste splashfoto waarschijnlijk niet meteen de juiste is, kun je het beste eerst een basisfoto maken van de opstelling met de tafel, het glas en de aankleding. De opstelling is dan nog helemaal schoon en droog, en kun je eventueel gebruiken als basisfoto om later elementen aan toe te voegen. Als je eenmaal begint met splashen wordt de hele tafel en je opstelling nat.

Foto: Esmayv · ISO 250 · ƒ/5 · 1/400s · 35mm

7. Gebruik een afstandsbediening

Om het fotograferen wat makkelijker te timen kun je gebruik maken van een afstandsbediening. Dit is zeker aan te raden als je camera verder weg staat, en je zelf het onderwerp ook in de vloeistof laat vallen. Zo kun je zelf spelen met het afdrukken en het laten vallen van je onderwerp. Het is een echte uitdaging, en oefening baart kunst!

Foto: petter24 · ISO 100 · ƒ/10 · 1/200s · 105mm

8. Voeg de foto’s samen

Uiteindelijk als je alle foto’s hebt gemaakt kun je achter de computer kijken wat er allemaal tussen zit. Zo kun je bijvoorbeeld in Photoshop een aantal foto’s samenvoegen om de leukste splash te krijgen. Ook hier kun je leuk mee spelen om te kijken wat er uiteindelijk ontstaat.

Meer tips voor het maken van een splashfoto? Bekijk deze video: 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Straatfotografie: de magie ligt op straat

Powertools in Lightroom: meerdere versies maken van dezelfde foto doe je zo!