in

Zo synchroniseer je bewerkingen op meerdere foto’s in Lightroom


31 augustus 2020, 09:00

Soms is het handig om bewerkingen die je op een foto hebt gemaakt, ook op een serie andere foto’s toe te passen. Gelukkig kan dat in Lightroom, en dat kan je veel tijd besparen!

Ken je dat? Je hebt een hele studio-shoot gedaan en je hebt net de eerste foto bewerkt. Je hebt de belichting wat aangepast, de witbalans gecorrigeerd en je hebt nog een aantal schuiven in de verschillende panelen naar je hand gezet. Maar die studio-shoot kent nog gelijke foto’s, waarop je eigenlijk exact dezelfde correcties wilt toepassen.

Je kunt dan de correcties en bewerkingen van die ene foto synchroniseren met de andere foto’s. Je bewerkt dus in feite slechts één foto en kopieert alle instellingen door naar een andere foto of de rest in die betreffende serie.

Dat scheelt enorme hoeveelheden tijd in vergelijking met als je iedere foto opnieuw zou moeten bewerken. Het synchroniseren van je bewerkingen kan op verschillende manieren.

Kopiëren en plakken

Een erg eenvoudige manier om je bewerkingen van de ene naar de andere foto over te zetten, is door te kopiëren en te plakken, net als bij tekstverwerking. Ga aan de slag in de Ontwikkelmodule en bewerk je basisfoto naar wens. Wij hebben een foto omgezet naar zwart-wit en hebben tevens enkele schuiven aangepast.

Als je basisfoto naar wens is bewerkt, klik je in het linkerpaneel van je scherm helemaal onderin op de knop Kopiëren (die knop staat net boven de filmstrip).

Nadat onze bewerking van de ‘basisfoto’ klaar is, klikken we op ‘Kopiëren’.

Zodra je op de knop Kopiëren hebt geklikt, opent zich er een belangrijk venster. In dit venster kun je namelijk door middel van vinkjes, aangeven welke bewerkingen uit de basisfoto wel en welke er niet mee gekopieerd moeten worden.

Pas op met lokale aanpassingen: heb je ergens een oneffenheid weggeretoucheerd, dan kan die vlek op een andere foto wel geheel ergens anders zitten. Dan gaat het mis.

Welke vinkjes je zet, bepaal je zelf. Tevreden? Klik dan op Kopiëren.

Door middel van vinkjes bepaal je welke instellingen uit de foto mee gekopieerd moeten worden.

Nadat je op Kopiëren hebt geklikt, gebeurt er ogenschijnlijk niets. Op de achtergrond worden de instellingen die je hebt opgegeven in het geheugen van de computer bewaard. Zorg dat je nu in de module Ontwikkelen zit, en selecteer onderaan in de Filmstrip een foto waaraan je de gekopieerde instellingen wilt doorgeven. Klik op die afbeelding zodat deze lichtgrijs gearceerd wordt als teken dat hij geselecteerd is. Klik nu linksonder in je scherm, naast de knop Kopiëren op Plakken.

Je ziet nu per direct je foto veranderen met de instellingen die je er naartoe gekopieerd hebt. Zo kun je één voor één foto’s selecteren en de instellingen vanuit de originele foto naar die beelden kopiëren.

Meerdere foto’s synchroniseren

De voorgaande manier van het synchroniseren van instellingen is snel en efficiënt. Helaas is deze methode ervoor gemaakt om foto voor foto te synchroniseren. De tweede methode die we je leren is gebruikelijker en nóg sneller, met name voor reeksen foto’s.

Foto’s selecteren

Hiervoor verlaat je de ontwikkelmodule en keer je terug naar de module Bibliotheek.

Daarin kies je in de rasterweergave welke bewerkte foto je als basis wilt gebruiken. In ons voorbeeld (zie afbeelding) is dat foto 8, die we hebben omgezet naar zwart-wit. Tevens hebben we met verschillende schuiven gewerkt om het contrast en de hooglichten aan te passen.

Klik één keer op de foto waarvan je de instellingen wilt kopiëren. Je ziet dat deze foto nu een lichtgrijze arcering krijgt: hij is geselecteerd.

Vervolgens kies je één of meerdere foto’s waar naartoe de instellingen van je basisfoto gekopieerd moeten worden. Houd hiervoor de Ctrl-toets (Windows) of de Cmd-toets (Mac) ingedrukt en klik tegelijkertijd de foto’s van je keuze aan. Deze foto’s worden grijs gearceerd.

De basisfoto is nu dus lichtgrijs, de andere foto’s wat donkerder grijs.

De basisfoto is lichtgrijs gearceerd, de overige foto’s waar de instellingen naartoe gaan zijn wat donkerder grijs.

Instellingen synchroniseren

Heb je de selectie gemaakt, dan klik je rechtsonder in je scherm op de knop Instell. Synchr. Er opent zich hetzelfde venster als we net kregen bij de methode van het kopiëren en plakken. Ook nu weer zet je vinkjes in de vakjes waarvan je de instelling wilt kopiëren. Let ook nu weer op als je lokale aanpassingen aanklikt!

Als je de keuzes van de instellingen hebt bepaald, klik je op Synchroniseren. Lightroom begint nu direct de instellingen die je hebt geselecteerd vanuit je basisfoto over te zetten naar de foto’s die je in de serie had geselecteerd. Dit gaat in een razend tempo.

Door vinkjes te zetten bepaal je welke instellingen uit de basisfoto je wilt doorgeven.

Na het synchroniseren zijn alle geselecteerde foto’s voorzien van de bewerking van de basisfoto.

Op deze manier is het zeer eenvoudig om een gehele shoot razendsnel te voorzien van een uniforme bewerking. Je kunt deze methode voor enkele foto’s gebruiken, maar uiteraard ook voor complete reeksen van honderden foto’s. Zo pas je in één foto bijvoorbeeld de witbalans aan en zet je dit dankzij het synchroniseren door naar honderden foto’s uit dezelfde shoot.

Deze speciale software helpt je bij het maken van de ultieme astrofoto

Canon EOS R5 en 1D X mk III update – Firmware voor de toekomst