in

Zo zorg je voor voldoende variatie in een serie

Een goede serie maken is moeilijker dan je misschien zou denken. Een goede voorbereiding en een goede focus tijdens het fotograferen zijn een vereiste. Hoe zorg je voor voldoende variatie in je serie?

Bedenk vooraf wat je wilt gaan schieten

Voorbereiding is het halve werk. Zorg er dus voor dat je jezelf goed voorbereidt wanneer je die mogelijkheid hebt. Als je weet wat je gaat fotograferen ben je bewuster aan het werk en kom je niet met losse flodders thuis. Een voorbeeld: je fotografeert voor de website van een klusbedrijf. Die website bestaat al en heeft een bepaald ritme van bijvoorbeeld liggende en staande beelden. Daarnaast is de website natuurlijk onderverdeeld in diverse gedeeltes die allemaal over andere onderwerpen gaan. Bij het stukje ‘contact’ past een portretfoto het beste en bij een opsomming van de klussen wil de kijker dat ook graag even op beeld zien. Denk dus na over wat er van jou en van de fotoserie verwacht wordt, dat werkt een stuk soepeler.

Blijf constant alert

Een goede voorbereiding is één, maar de uitvoering natuurlijk twee. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar als je ter plekke vergeet wat je ook alweer allemaal moest doen dan schiet je daar niet veel mee op. Blijf dus constant alert en ga in je hoofd (of op een fysieke checklist) na of dat je alle aspecten, beeldhoeken, verhoudingen en onderwerpen hebt aangestipt. Controleer je beelden voordat je weer vertrekt, zodat je er niet pas thuis achter komt dat je een belangrijk element gemist hebt. 

Zoek naar interessante (invals)hoeken

Natuurlijk is het belangrijk om ter plekke open te staan voor toeval, licht en interessante gebeurtenissen. Je hebt weliswaar een lijstje met alle beelden die je nodig hebt, maar als daar in de praktijk nog aanvullend beeld bij kan komen is dat natuurlijk alleen maar fijn. Dan heb je meer om uit te kiezen. Zorg er dus voor dat je voorbereiding klopt en houd in de gaten of dat je al die momenten en beelden maakt, maar sta tegelijkertijd ook open voor extra en aanvullend beeld.

Denk aan het doel

Bij het maken van een serie is het belangrijk om vooraf en tijdens het schieten te denken aan het doel waar de beelden voor bedoeld zijn. Zijn ze enkel voor eigen gebruik, dan is dit punt minder van belang. Toch kun je er in dat geval ook aan denken om flink wat variatie in te bouwen, omdat je dan voor ieder doel dat in de toekomst misschien opdoemt een goed beeld beschikbaar hebt. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan je nieuwe website, social media of als een opdrachtgever het beeld in je archief opeens interessant materiaal vindt en bepaalde eisen heeft.

Die laatste argumenten gelden ook voor beelden die je in opdracht of voor een bepaald doel maakt. Ben je bewust van de eisen die dit doel aan het beeld kan stellen en anticipeer daarop. Heb je een website met veel staande beelden? Maak die dan. Of ben je op zoek naar een liggend beeld voor in een ‘header’? Vaak komt het erop neer dat je met een mix van beeld – zowel variërend in verhouding als in onderwerpbenadering – altijd goed zit.  

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor het fotograferen van paddenstoelen

Nieuwe Canon RF 100-400mm en 16mm