in

Zoom.nl Lezing Jimmy Nelson vol inspiratie!12 juni 2014, 09:30

Ondanks de warmte kwamen afgelopen zaterdag enthousiaste fotograferen bijeen om naar de inspirerende lezing van topfotograaf Jimmy Nelson te luisteren. Vier jaar lang werkt hij aan een project om inheemse volkeren te fotograferen, onder soms erbarmelijke omstandigheden. In de Zoom.nl lezing legt hij uit waarom.

Alle bezoekers worden door onze hoofdredacteur Robert Theunissen welkom geheten. Ze krijgen een sneakpreview van de nieuwe Zoom.nl, die op 20 juni in de winkels ligt. Het lijkt perfect aan te sluiten bij Jimmy Nelson, die de cursus Portret op Locatie perfect beheerst.

Geen fotograaf

Jimmy Nelson fotografeert al sinds 1987 en is sinds vier jaar bezig met dit enorme project Before They Pass Away. Zijn inleiding is dan ook verrassend. “Ik ben geen fotograaf, ik ben een boodschapper.” Ontspannen, op zijn blote voeten, legt Jimmy uit waar voor hem het verschil in zit. “Ik ben gepassioneerd over dit onderwerp en ik wil een boodschap vertellen. Mijn medium is fotografie. De techniek vind ik daarbij aan ondergeschikt belang, het gaat mij om de passie, het moment, het verhaal.”

Vroeg in de morgen bij zonlicht om leden van de Kazakhs in Noord Mongolië te fotograferen. Jimmy is drie keer met deze mannen de berg opgeklommen en kon pas bij de derde keer fotograferen. De eerste twee keer bleek het toch te bewolkt te zijn. Dit is volgens hem alleen maar mogelijk omdat de mensen hem vertrouwen.

Het verhaal

Het verhaal is duidelijk. Jimmy reisde voor tweeënhalf jaar over de hele wereld om 35 inheemse stammen te fotograferen. En dat doet hij op een unieke en grootste wijze. Ook dat is voor hem onderdeel van het verhaal. “Ik vind dat deze mensen mooi zijn, ik vind de omgeving mooi, de cultuur mooi en dat wil ik dan ook mooi fotograferen. Zoals we in onze cultuur onze fotomodellen ook zo mooi mogelijk neerzetten. Waarom dan niet met deze stammen?”

Alles is dan ook geregisseerd en over nagedacht. Dat levert prachtige krachtige beelden op, waar je naar blijft kijken. En dat het niet makkelijk was, horen we nu van Jimmy persoonlijk. “Voor de Chukchi stam in Siberia hebben we een tank moeten huren om ze überhaupt te vinden. In een gebied zo groot als Frankrijk wonen ongeveer 80 mensen en het was niet bekend waar ze zaten. Na een volle maand zoeken en leven in die tank zagen we het tentenkamp. Ik was verrukt, sprong de tank uit en vroeg direct wanneer we konden beginnen met fotograferen. Dat zat er mooi niet in. Ik moest me eerst bewijzen dus heb 3 weken in de ijskou geleefd zonder maar 1 foto te maken. Maar juist door dat samenleven kwam er een vertrouwen zodat ik daarna prachtige foto’s kon maken.”

Na drie weken te hebben samen geleefd met de Chukchi stam in Siberia kon Jimmy zijn eerste foto’s maken.

Portretten

Jimmy maakte mooie groepsportretten maar ook de persoonlijke persoonlijke portretten waren voor hem belangrijk. Ook dat was voor hem geen kwestie van techniek maar meer van tijd. “Ik zette vaak eerst de leider neer en knielde daarvoor neer. Ik stelde me altijd heel dienstbaar op en met veel ooeehs en aaahs maakte ik duidelijk dat ik hem heel mooi vond. Juist om in te spelen op de ijdelheid ging iemand nog rechter zitten, werd de blik sterker en kreeg ik de foto die ik wilde. De portretten maakte ik met een analoge technische camera en daar moet je heel stil voor zitten. Ik was soms wel een uur bezig voordat ik de foto kon maken.” Jimmy werkte met natuurlijk licht en reflectieschermen. Mensen van de stam hielpen hem vaak mee met het vasthouden van de schermen.

Als eenmaal één lid van de stam op een persoonlijk portretfoto waren geweest, stond er vaak een hele rij omdat iedereen zo gefotografeerd werden. Bijzonder want het werd met een analoge middenformaatcamera gedaan dus niemand zag direct het resultaat.

Inspirator

Jimmy vertelt honderduit en anekdotes rollen uit zijn mond alsof ze gisteren gebeurd zijn. De ondersteuning van zijn prachtige foto’s op de beamer zorgen ervoor dat iedereen vanaf minuut 1 ademloos zit te luisteren. Als Jimmy dan moet rennen om de volgende afspraak te halen, kunnen we niet wachten al deze foto’s in het groot te zien. De expositie Leve de Mens in Museum Volkenkunde wordt dan ook direct druk bezocht. Iedereen kan nog een eigen portretfoto laten maken in de stijl van Jimmy Nelson. Als de lunch dan gegeten is, kunnen we vol inspiratie de zon in.

De expositie is opgebouwd uit levensgrote foto’s aan de muur, digitale schermen met indringende portretten, muziek en deze televisies met bewegende beelden achter de schermen. Opgebouwd als een kampvuur waar je met zijn allen om heen zit.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De evolutie van de schommelkop

Fotodokter: Hard licht