in

Zwart-wit in een handomdraai met Topaz B&W effects


19 mei 2016, 09:00

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Eerder besprak hij al Topaz Adjust en deze keer legt hij uit wat je kan met Topaz B&W effects.

B&W effects is een programma waarmee je kleurenfoto’s kan omzetten naar zwart/wit foto’s. Nu is dit niet helemaal volledig. Je kunt foto’s namelijk ook omzetten naar zilverkleurig, sepia, aubergine, hazelnoot en andere bruine kleurvarianten.

Er zijn twee redenen om dit programma te gebruiken. In de eerste plaats omdat je foto’s wilt omzetten naar zwart/wit waarmee je mooie, contrastrijke, foto’s maakt. De andere reden is dat je een foto er ‘oud’ wilt laten uitzien. Voordat ik het over het programma zelf ga hebben eerst een korte uitleg over contrast. Dit omdat contrast in de zwart/wit fotografie van groot belang is.

Contrast

Contrast is de tegenstelling tussen bepaalde uitersten. In de fotografie zijn die uitersten zwart en wit. Contrast is natuurlijk in alle foto’s belangrijk en in de zwart/wit fotografie al helemaal. Elke foto met veel contrast is uitermate geschikt om om te zetten naar zwart-wit. De reden hiervoor is dat je zwarte, grijze en witte tinten krijgt die de foto heel sprekend maken.

Schip Spakenburg en Schip Spakenburg Dark Hazelnut Dynamic

Wil je weten of je foto veel contrast, heeft dan kun je het histogram van je foto bekijken. Een histogram is een grafiek waarin de kleurverdeling van je foto wordt weergegeven. In de fotografie is het histogram verdeeld in 255 stukjes. Helemaal links zit puur zwart, helemaal rechts puur wit. Daartussen zitten alle kleuren. Eigenlijk zijn dit gradaties in contrast (en kleur). Een foto met veel contrast bevat in het grootste deel van het histogram gegevens.

Wil je meer weten over een histogram, kijk dan eens naar deze video. Weliswaar uit 2010 maar nog steeds actueel:

Foto’s met minder contrast hebben vaak een minder egaal gevuld histogram. Met fotobewerkingsprogramma’s als Photoshop kun je wel wat extra contrast toevoegen. Een handig hulpmiddel is de tool Niveaus. Als je daar meer over wil weten, dan kan je dat hier lezen. In het rechtermenu van B&W kun je overigens ook zelf het contrast verder opvoeren.


Histogram B&W

Collecties

B&W effects bevat acht verschillende collecties die allemaal weer minimaal tien tot dertig presets (voorinstellingen) bevatten. Dit betekent dat je in totaal meer dan honderd presets hebt waarmee je heel gemakkelijk een foto omzet in zwart/wit.

De belangrijkste collectie voor de liefhebber van klassieke zwart/witte foto’s is de Traditional Collection. Deze collectie bevat uitsluitend ‘echte’ zwart/wit presets. Het leuke is dat je per foto zelf kunt bekijken wat je mooi vindt. Wil je een low of een high key foto? Gewoon even uitproberen. Als je je keuze hebt gemaakt, klik je op OK en de foto wordt omgezet.

Voor de avontuurlijke fotobewerker is er de Stylized Collection. Hiermee kun je foto’s omzetten naar een bepaalde ‘oude’ kleurtoon of bewerken tot een licht bewogen oude sfeerfoto.
Net als veel Topaz Labs programma’s kun je je eigen collectie maken. Sla hier je favoriete of je eigen presets op.

Muis op afbeelding: Wenge en Edge

Beheersing tot in de details


Het gebruik van een preset is handig. Maar eerlijk is eerlijk, het is voor luie fotografen. Wil je echt alles zelf in de hand hebben, dan kan dat gelukkig ook. Direct onder je voorbeeldfoto in het rechtermenu heb je een drietal menubalken.

De eerste rij bevat de kleurkanalen. Hier kun je alle kleurkanalen zelf instellen naar je eigen voorkeur. Je hebt de keuze uit rood, oranje, geel, groen, blauw en wit. Hiermee kun je een bepaald accent van je foto verder versterken of juist afzwakken. Hierdoor creëer je meer (of minder) contrast in één van de oorspronkelijke kleuren.

Onder de kleurkanalen tref je een achttal knoppen aan: contrast toevoegen of verminderen, belichting verhogen of verminderen, lokale belichting verhogen of verminderen en tenslotte doordrukken en tegenhouden. Stuk voor stuk praktische tools om je foto verder te verbeteren.

De vijf druppels op de derde rij openen het menu Finishing touches. Hiermee kun je de foto helemaal afmaken. Naast de toonzetting en bijvoorbeeld de hoeveelheid zilverachtige tonen kun je hier ook korrel, randen en vignette instellen.

Hieronder staan de vier hoofdmenu’s die tezamen alle functies bevatten om je foto te bewerken. Voor de gebruiker die houdt van experimenteren is er het menu: Creative Effects. Hier heb je de beschikking over vier methoden om je foto aan te passen. Je kunt de foto eenvoudiger maken met behulp van Simplify. Met dit hulpmiddel verminder je de details in de foto op eenvoudige wijze. Volgende optie is Diffusion. Hiermee maak je de foto ‘zachter’. Als je de sliders helemaal naar rechts trekt, krijg je een soort droombeeld, vaag en zacht. Dit werkt erg goed bij macrofoto’s van bloemen.
Dan hebben we nog Posterize. Hiermee verdwijnen alle details uit je foto en verschijnt een poster op basis van zwart/wit kleurvlakken. Als laatste komen we Camera Shake tegen; hiermee maak je een bewogen foto.

Alle andere menu’s zijn om je ‘scherpe’ foto verder aan te passen. Ga gerust op ontdekkingstocht en probeer alle functies uit. Met de resetknop onderaan is alles namelijk heel eenvoudig terug te zetten naar de onbewerkte staat.

Houd je muis op de afbeelding voor het ‘Diffusion’ effect

Houd je muis op de afbeelding voor het ‘Platinum’ effect

Houd je muis op de afbeelding voor het ‘Posterize’ effect

Houd je muis op de afbeelding voor het ‘Toned en Edge’ effect

Mijn ervaring

Topaz Labs B&W effects is een handige plugin waarmee je kleurenfoto’s eenvoudig omzet naar zwart/wit en aanverwante kleuren (bruinen/sepia/zilver). De kracht van het programma zit hem in de combinatie van presets en de mogelijkheid om alles naar eigen wens aan te passen. Er is een aantal creatieve effecten mogelijk. Handig, maar niet superspannend.
Het programma is geschikt om landschappen, portretten en macrofoto’s om te zetten. Doe je dat graag dan zal je veel plezier aan dit programma beleven.
Je kunt het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. Ben je er tevreden over dan kunt het programma met maar liefst 15% korting kopen via de website. Veel plezier.

17 Topaz software pakketten

Topaz Labs heeft inmiddels 17 programma’s voor fotografen. Elke week zal Taco Vos een programma bespreken. Deze keer besprak hij Topaz B&W effects. Vorige week was het Topaz Adjust, lees hier zijn review over dit programma terug.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Alpha 68

Fotodokter: haarscherpe kinderfoto’s