in

Zwart-wit met één kleur in een handomdraai met de app Colorsplash

Janou Zoet

Er zijn van die apps die simpel maar oh zo doeltreffend zijn. Colorsplash is zo’n voorbeeld. Met deze fotobewerkingsapp geef je je foto in een handomdraai een mooi kleureffect. Janou Zoet vertelt er meer over.

Wil je alles leren over foto’s omzetten naar zwart-wit? Bekijk dan onze Cursus Foto’s omzetten in Zwart-Wit

Je kent het wel: van die gave zwart-wit foto’s waarin een element in kleur te zien is. Je wordt als kijker direct naar het onderwerp getrokken en het kan indrukwekkende effecten geven. Heel gaaf om te maken dus! En het leuke is: daar heb je helemaal geen Photoshop of ander ingewikkeld foto editing programma voor nodig. Colorspash doet z’n werk en doet het goed.

Hoe werkt Colorsplash?

Nou daar hoef ik weinig woorden aan vuil te maken, zo eenvoudig is het. Je opent de app en upload een foto uit je filmrol. Die foto wordt door Colorsplash automatisch omgezet in zwart-wit. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is het zwart-wit met je vinger ‘wegvegen’ op de plek waar je de originele kleuren terug wil hebben. That’s it.

Wil je heel gedetailleerd te werk gaan, zoom dan in op de foto (pinch effect met je vingers) zodat je de details ook mooi terug in kleur kunt brengen. Een andere tip daarvoor is het gebruik van een stylus pennetje. Je vingers kunnen toch net iets teveel kleur terugbrengen en met zo’n pennetje is het makkelijker om de kleinste details te bewerken.


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Je foto finetunen

Mocht je liever een sepia kleurtje geven aan de zwart-wit gebieden, dan is dat ook mogelijk. Net als het finetunen van de kleuren, door het contrast aan te passen, of de helderheid. Het formaat van het borsteltje waarmee je de kleuren terugbrengt is aan te passen in grootte en hardheid. Dat is erg makkelijk als je de randen wat vloeiender wil maken, voor een mooier effect. Ben je uitgeschoten tijdens het bewerken? Geen probleem, je gaat eenvoudig een stap terug om je foutje te herstellen.

Of als je op een later tijdstip verder wil gaan met je bewerking, is het mogelijk om de foto tussentijds op te slaan (dat is dus echt heel handig, zeker als er wat meer werk inzit)

Je kan trouwens ook foto’s direct vanuit Facebook, Flickr of Instagram uploaden in de app. En als je klaar bent, is het eindresultaat ook weer direct vanuit Colorsplash te posten op Facebook, of Twitter bijvoorbeeld.

Hall of Fame

Toegegeven; er zijn behoorlijk wat alternatieven voor deze app te vinden, hij is na al die jaren zeker niet uniek meer. Maar het is een fijne iOS app, die heel gebruiksvriendelijk is en goed werk levert. Ook Apple denk er blijkbaar zo over, want Colorsplash heeft zelfs een plekje gekregen in de App Store Hall of Fame. Nou, dat krijg je niet zomaar, toch?!

Wil je meer weten over het gebruik van Colorsplash, dan is een bezoekje aan hun website de moet waard. En binnenin de app is een tutorial te vinden die je nog eens haarfijn uitlegt hoe hij werkt en wat voor mooie dingen je ermee kunt maken.

Colorsplash is te downloaden in de AppStore, voor zowel iPhone als iPad en kost € 0,99.


Janou Zoet

Mijn naam is Janou Zoet. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelance fotograaf en content creator. Voor mijn fotografie- en video opdrachten gebruik ik een Canon EOS 5D Mark III, maar sta net zo graag met een smartphone in mijn handen. Keer op keer verbaas ik me weer over de kwaliteit van smartphone foto’s, het gemak van de camera’s en alle handige en creatieve bewerkingsapps die verkrijgbaar zijn. Wil je meer weten over smartphone fotografie, of ben je geïnteresseerd in een workshop? Neem dan een kijkje op mijn blog www.foonfoto.nl.Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Zomerse Foodfotografie

Rook fotografeer je zo!